NOS Nieuws

ChristenUnie en PvdA willen eind maken aan tijdelijke huurcontracten

Oppositiepartij PvdA en coalitiepartner ChristenUnie willen een einde maken aan tijdelijke huurcontracten. De regeling wordt volgens hen te vaak misbruikt en daarom komen ze met een initiatiefwet. "Met een tijdelijk huurcontract ben je als huurder vogelvrij", zegt ChristenUnie-Kamerlid Grinwis.

Voor huisbazen is het sinds 2016 eenvoudig om tijdelijke huurcontracten af te sluiten. De regeling werd destijds ingevoerd met het idee dat er zo meer aanbod zou komen. Eerder kon een huurder er zolang mogelijk blijven als hij wilde, en dat schrikte sommige potentiële verhuurders af.

Maar volgens de twee partijen komen veel mensen juist in de problemen door flexhuur. "Je betaalt te veel en bent chronisch op zoek naar een ander huis", zegt Grinwis. Dat brengt onzekerheid met zich mee, en bijvoorbeeld ook hoge verhuiskosten. Nijboer: "Wij willen de bescherming voor huurders weer terug."

Puntensysteem

Een tijdelijk huurcontract mag voor een hele woning maximaal twee jaar en voor kamers vijf jaar duren. In 2020 werd bijna de helft van de particuliere huurwoningen aangeboden met een tijdelijk contract.

Minister De Jonge van Volkshuisvesting (CDA) wil ook ingrijpen in de vrije huurmarkt. Afgelopen voorjaar presenteerde hij een plan met onder meer een puntensysteem voor de vrije sector. Ook wil hij maatregelen nemen om de huur te verlagen voor mensen met een laag inkomen. De Jonge komt hierover nog met een wetsvoorstel.

Nijboer en Grinwis hopen hun voorstel nog komend voorjaar af te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl