WK wordt 'slijtageslag' op klassiekerparcours en dus is Van der Poel dé man
Alle bidons, gelletjes en ijszakken lijken op de WK in Australië naar Mathieu van der Poel te gaan. Bondscoach van de Nederlandse wielrenners Koos Moerenhout maakte maandag zijn selectie bekend en daarin is geen plek voor topsprinters Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen. Van der Poel is de kopman, zo lijkt het.
"Mathieu is een speerpunt, maar we willen zeker de kracht van het gehele team benutten", zegt Moerenhout. "Voor zover je een WK-parcours al kunt vergelijken met een klassieker, is het een mix van de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. We hebben een uitgebalanceerde ploeg waarmee we op alle delen van het parcours competitief kunnen zijn."
Het peloton rijdt op 25 september in het Australische Wollongong een rit van 266,7 kilometer met daarin 3.945 hoogtemeters. Lange beklimmingen zitten er niet bij. Het is kort, punchwerk. Ideaal voor renners als Van der Poel en de Belgische favoriet Wout van Aert.
"De afgelopen jaren lag het tempo op het WK vaak hoog en in combinatie met circa vierduizend hoogtemeters gaat dit kampioenschap wederom een slijtageslag worden, zeker wanneer we eenmaal de grens van de tweehonderd kilometer zijn gepasseerd", voorziet de bondscoach.
"De laatste klim kort voor de finish nodigt uit tot aanvallen. Ik ben blij een ploeg te hebben kunnen samenstellen waarmee we op dit lastige parcours mee moeten kunnen strijden voor de winst. We reizen met zelfvertrouwen en ambitie af."
Hoole in tijdrit, Van der Poel ook op mixed relay
In de tijdrit had Nederland tot voor kort Tom Dumoulin als medaillekandidaat. Maar hij stopte vorige maand per direct met wielrennen. Daan Hoole en Bauke Mollema stappen nu op de tijdritfiets.
"Daan Hoole heeft bij de jongerencategorieën al getoond een zeer hoog niveau te kunnen halen en mag zich nu ook bij de profs direct met de besten van de wereld meten. Bauke Mollema was altijd al een goede tijdrijder, maar laat dit jaar veel progressie zien, wat al tot enkele zeer knappe prestaties leidde. Ambitie is er dus ook op dit onderdeel."
Opvallend is dat Van der Poel ook op de mixed relay in actie zal komen. Daarin fietsen eerst drie mannen van a naar b en direct daarna drie vrouwen weer terug van b naar a. Met Mollema, Hoole en Van der Poel, en Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten en Riejanne Markus bij de vrouwen is Nederland daar ook medaillekandidaat.
Bovendien ziet Moerenhout nog een voordeel van de deelname van Van der Poel, die relatief weinig wedstrijdritme opdeed sinds zijn opgave in de Tour de France. "Dat kan voor Mathieu nog een mooie laatste wedstrijdprikkel zijn richting de wegwedstrijd."
"Een selectie maken voor een wereldkampioenschap in Australië zo kort na de Vuelta is best een puzzel geweest", zegt Moerenhout. "Maar ik ben er van overtuigd dat we met een uitgebalanceerde ploeg afreizen, waarmee we ons mannetje kunnen staan in het gevecht om de wereldtitel."