Nick Kyrgios
NOS Sport

Ontketende Kyrgios schakelt titelverdediger Medvedev uit op US Open

Nick Kyrgios heeft op de US Open voor een daverende verrassing gezorgd. De Australiër rekende in vier sets met de nummer één van de wereld Daniil Medvedev af: 7-6, 3-6, 6-3 en 6-2.

Niet eerder bereikte Kyrgios de kwartfinales van de US Open.

"Als hij tot het einde van het toernooi zo blijft spelen, heeft hij grote kans de US Open te winnen", voorspelde Medvedev, die het niveau van Kyrgios daarnaast vergeleek met tennisiconen Rafael Nadal en Novak Djokovic.

Belofte inlossen

Kyrgios, vaak verguisd vanwege zijn gedrag op én naast de baan, is bezig aan een ijzersterk seizoen en lijkt zijn belofte eindelijk in te lossen. In juli was hij nog finalist op Wimbledon.

Kwartje gevallen bij herboren Kyrgios, Medvedev hekelt airco op US Open

Ook in New York liet hij zich van zijn beste kant zien. In een enerverend duel tussen twee van de beste serveerders ter wereld, liet Kyrgios meer focus en fitheid zien dan voorheen. Hij speelde voortreffelijk en steeg op de juiste momenten boven zichzelf uit.

Vuurpijl

Slechts één keer, toen hij om het net heen rende om een vuurpijl van Medvedev op de verkeerde baanhelft op het racket te nemen, bevestigde hij het imago van rare snuiter. Het kostte hem het punt, maar de concentratie was daarna weer terug.

Kyrgios sprak na zijn overwinning over de mentale strijd die hij de afgelopen jaren heeft geleverd. "Het voelde alsof ik heel egoïstisch was toen ik mentale problemen had", zei hij.

"Ik voelde me slecht en wilde niet spelen. Maar dan keek ik naar de mensen die dicht bij me staan en hoe erg ik ze liet zitten en dat wilde ik niet meer."

Duistere plekken

De Australiër is trots dat hij zich heeft teruggeknokt nadat hij op "duistere plekken" is geweest in de voorgaande jaren. "Ik wilde het narratief ook veranderen. Ik voelde me ook altijd zo terneergeslagen, had altijd medelijden met mezelf. Dat wilde ik ook veranderen."

Nick Kyrgios

Kyrgios treft in de kwartfinale Karen Chatsjanov. De Rus rekende eerder op de dag in een 3 uur en 21 minuten durende vijfsetter af met Pablo Carreño Busta uit Spanje: 4-6, 6-3, 6-1, 4-6 en 6-3.

Door het verlies van Medvedev zal er aan het eind van de US Open een nieuwe nummer 1 op de wereldranglijst zijn. Wie dat zal worden, hangt af van het vervolg van het toernooi.

Primeur Jabeur

Bij de vrouwen bereikte Ons Jabeur voor de eerste keer in haar loopbaan de kwartfinales van de US Open. De Tunesische, die als vijfde is geplaatst, was de Russische Veronika Koedermetova met 7-6 en 6-4 de baas.

Wimbledonfinaliste Jabeur treft nu de Australische Ajla Tomljanovic, die na haar winst op publiekslieveling Serena Williams ook een maat te groot was voor Ljoedmila Samsonova: 7-6 en 6-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl