Nieuwe progressieve grondwet in Chili afgewezen in referendum
Een meerderheid van de Chilenen heeft in een referendum tegen het voorstel voor een nieuwe, zeer progressieve grondwet gestemd. Die had de veertig jaar oude grondwet moeten vervangen, die nog dateert uit de tijd van dictator Pinochet.
In de grondwet waren tal van sociale rechten vastgelegd, zoals het recht op huisvesting, gratis onderwijs, toegankelijke zorg en het recht op abortus. Ook zouden inheemse volkeren een grote mate van onafhankelijkheid krijgen.
Zowel voor- als tegenstemmers gingen de straat op nadat de uitslag bekend werd:
Het referendum volgde drie jaar na massale protesten tegen ongelijkheid in het land. Betogers eisten destijds onder meer een nieuwe grondwet. In 2020 werd per referendum besloten dát er een nieuwe grondwet moet komen, geschreven door direct gekozen volksvertegenwoordigers. Vervolgens kozen Chilenen voor een overwegend links comité om hun grondwet te schrijven.
In peilingen stevende het kamp van tegenstanders al af op een overwinning, al was de voorsprong nipt. Met vrijwel alle stemmen geteld is de grondwet met 62 procent van de stemmen afgewezen. De opkomst was massaal, ook omdat stemmen verplicht was.
Critici voerden campagne tegen de grondwet omdat die veel te links zou zijn. De rol van de staat zou onder de nieuwe grondwet veel te groot worden. Ook zouden veel maatregelen onbetaalbaar zijn en bovendien economische instabiliteit in de hand werken.