Honderden mensen demonstreren op de Dam
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Honderden mensen demonstreren op de Dam tegen de overheid

Honderden mensen hebben vanmiddag op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid. Er waren veel omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien, een symbool dat de afgelopen maanden veel bij boerenprotesten te zien was.

De demonstratie was georganiseerd door Michel Reijinga van Samen voor Nederland. Reijinga organiseerde onder de naam Nederland in Verzet vaker demonstraties het afgelopen jaar, tegen bijvoorbeeld de coronamaatregelen.

Samen voor Nederland is een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen, zoals Viruswaarheid, Nederland in Verzet en Stichting Vaccinvrij. De clubs komen iedere eerste zondag van de maand ergens in Nederland bijeen "om gezamenlijk onze stem te laten horen, door middel van vreedzame demonstraties en boeiende sprekers".

20.000 deelnemers vorig jaar

Een jaar geleden, op 5 september 2021, hielden de clubs ook een grote mars in Amsterdam. Toen waren er volgens de gemeente ruim 20.000 deelnemers. Ze betoogden toen voornamelijk tegen de coronamaatregelen van het kabinet.

De organisatie hield dit jaar rekening met een nog grotere opkomst van zo'n 25.000 demonstranten. Sommige deelnemers spraken op sociale media over duizenden demonstranten op de Dam, volgens NH Nieuws waren er rond de start om 12.00 uur honderden mensen aanwezig. Kort voor 13.30 uur was de Dam grotendeels leeg. De actievoerders begonnen toen aan een mars in het centrum om later weer terug te keren op de Dam.

Een van de mensen die meeliepen met de mars had een bord bij zich waar een hakenkruis op stond. Volgens AT5 is de man opgepakt. Het Openbaar Ministerie gaat een onderzoek starten naar de man, meldt de omroep.

Meerdere mensen hielden 's middags toespraken, onder wie Willem Engel van Viruswaarheid en Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie. Op spandoeken waren teksten te lezen als: 'Ik begrijp niet hoe een regering de problemen van een land kan oplossen, wanneer het probleem van het land de regering is'. Sommige deelnemers hadden boerenzakdoeken of Forum voor Democratie-ballonnen bij zich.

Later nog een demonstratie

De demonstratie van Samen voor Nederland was niet het enige protest in Amsterdam vandaag. De hulporganisatie MiGreat vroeg op het Museumplein aandacht voor de situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Op dat protest kwamen volgens persbureau ANP 2000 mensen af.

De demonstranten liepen kort door Amsterdam en eindigden hun protest weer op het plein. De aanwezigen riepen onder meer op tot het vertrek van premier Rutte en vicepremier Kaag. Kaags partijgenoot Daphnie Ploegstra was ook aanwezig, zij sprak volgens persbureau ANP het publiek toe: "Ik sta namens een groep D66'ers die een weerwoord wil bieden aan dit beleid".

MiGreat wil dat alle overheidsinstanties zich inzetten om vluchtelingen op te vangen. De organisatie zegt dat er 23 acties gepland staan.

Advertentie via Ster.nl