Een medewerker van Siemens bij een turbine van de Nord Stream 1
NOS NieuwsAangepast

Nord Stream 1 dicht, Gazprom levert wel gas aan Europa via andere leiding

Er stroomt vandaag nog steeds Russisch gas naar Europa. Gisteren werd duidelijk dat Nord Stream 1 langer dicht blijft, vanwege een lek. Volgens persbureau Reuters heeft Gazprom de levering via een andere leiding iets opgeschroefd.

Door de Yamal-leiding die door Oekraïne loopt ging gisteren nog 41,3 miljoen kubieke meter gas. Vandaag was dat 42,7 miljoen kubieke meter. Dat is echter lang niet voldoende om het wegvallen van het gas door Nord Stream 1 te compenseren. Door die leiding stroomt ongeveer 33 miljoen kubieke meter gas per dag naar Europa.

De Nord Stream 1 is sinds woensdag dicht vanwege onderhoud, waardoor er geen gas meer doorheen stroomt. Vandaag zou hij weer opengaan, maar gisteren werd bekend dat dat niet doorgaat. Volgens staatsbedrijf Gazprom lekt er olie bij een compressorstation.

'Sluiting leiding onnodig'

Internationaal zijn er twijfels over die uitleg. De Europese Commissie zegt dat Gazprom de kraan onder valse voorwendselen heeft dichtgedraaid: "Het is opnieuw een bevestiging van zijn onbetrouwbaarheid als leverancier", schrijft een woordvoerder op Twitter. Volgens voorzitter van de Europese Raad Charles Michel is het geen verrassing wat Gazprom doet. Hij noemt het een extra stimulans naar "energieonafhankelijkheid" van Rusland:

Minister voor Klimaat en Energie Jetten zegt dat het "de volgende zet is in het machtsspel van Rusland op energiegebied". Hij benadrukt dat de komende dagen moet blijken wat "deze Russische actie" voor de energieprijzen betekent.

Volledige sluiting Nord Stream niet noodzakelijk

Volgens de Duitse turbinefabrikant Siemens is het helemaal niet nodig om vanwege het lek de leiding helemaal af te sluiten. Een olielek zou de werking van een turbine niet beïnvloeden. Ook is volgens Siemens een reparatie een routineklus en zijn er in het compressorstation nog genoeg andere turbines beschikbaar om gas door Nord Stream 1 te laten stromen.

In juli was er ook al een tijdelijke stop vanwege onderhoud. Gevreesd werd dat Rusland de gasleveringen niet zou hervatten, maar dat gebeurde toen wel. Gazprom heeft nog niet aangekondigd wanneer er nu weer gas door Nord Stream 1 kan stromen.

Ondertussen worden de Europese en ook de Nederlandse gasopslagen verder gevuld met gas uit andere landen. Jetten verwacht dat binnen een week de Nederlandse opslagen het Europese vullingsdoel van 80 procent hebben bereikt. "Zo zijn we nog beter voorbereid op mogelijke tegenslagen", zegt de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl