NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 2/9: Dutch Grand Prix begint • Wereldhavendagen van start

Goedemorgen! Vandaag begint het weekend van de Dutch Grand Prix en vandaag worden weer oud-bestuurders verhoord in de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen.

Eerst het weer: het is zonnig en in de loop van de dag komen enkele kleine stapelwolken tot ontwikkeling. Vanuit het zuiden trekken ook dunne sluierwolken over. Bij een matige oostenwind wordt het 24 tot 27 graden

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen worden vandaag oud-bestuurders verhoord die kunnen vertellen hoe het kan dat na de zware aardbeving in Huizinge alsnog extra gas is verkocht. Begin deze zomer was er ook al een verhoorweek.
  • Dit weekend is het zover: de Dutch Grand Prix. De beste Formule 1-coureurs racen dan over het circuit in Zandvoort. Vandaag zijn de vrije trainingen.
  • En in Rotterdam begint een groot evenement: de Wereldhavendagen, het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland.

Wat heb je gemist?

In Philadelphia heeft president Biden een felle tv-toespraak gehouden waarbij hij duidelijke taal sprak over zijn voorganger Trump. De Amerikaanse democratie wordt bedreigd door oud-president Trump en zijn aanhangers, was zijn belangrijkste boodschap.

De gelijkheid en de democratie "liggen onder vuur" doordat Trump het democratische systeem wil omverwerpen en "het land terug in de tijd wil brengen", aldus Biden. Hij riep de Amerikaanse kiezer op extremisme te verwerpen en de democratie te beschermen.

Ander nieuws uit de nacht

  • Mislukte aanslag op Argentijnse vicepresident Christina Kirchner: de Argentijnse vicepresident is op straat aangevallen door een gewapende man. Die richtte een pistool op de politica, maar het wapen ging niet af. Er zaten wel vijf kogels in, heeft de Argentijnse president Alberto Fernández bekendgemaakt. Hij noemt de mislukte aanslag "de heftigste gebeurtenis in Argentinië sinds het land weer een democratie is".
  • Man (22) aangeklaagd voor moord na dood Nederlandse militair in Indianapolis: de man die vastzit voor het doodschieten van de Nederlandse commando Simmie Poetsema (26) is aangeklaagd voor moord. Shamar Duncan (22) wordt ervan verdacht dat hij afgelopen weekend in de Amerikaanse stad Indianapolis het vuur opende op een groep Nederlandse militairen.
  • 'Studentenvisa misbruikt voor illegale migratie, hbo's nemen maatregelen': hogescholen werken aan strengere inschrijfeisen voor studenten van buiten de Europese Unie, omdat er aanwijzingen zijn dat Nederlandse studentenvisa worden misbruikt voor illegale migratie. Volgens NRC gaat het om jongeren uit onder meer Bangladesh, Sri Lanka, India, Pakistan en Nigeria. Zij schrijven zich in voor een hbo-opleiding om op die manier een visum te bemachtigen en verdwijnen daarna van de radar.

En dan nog even dit

Middenvelder Teun Koopmeiners zal lekker geslapen hebben. Gisteravond scoorde hij alle doelpunten van zijn club Atalanta, die met 3-1 won van Torino. Bij die club zat oud-Ajaxspeler Perr Schuurs overigens negentig minuten op de bank. De laatste Nederlander die een hattrick scoorde in de Serie A, was Marco van Basten in 1992.

Teun Koopmeiners

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl