Shamar Duncan
NOS Nieuws

Man (22) aangeklaagd voor moord na dood Nederlandse militair in Indianapolis

De man die vastzit voor het doodschieten van de Nederlandse commando Simmie Poetsema (26) is aangeklaagd voor moord. Shamar Duncan (22) wordt ervan verdacht dat hij afgelopen weekend in de Amerikaanse stad Indianapolis het vuur opende op een groep Nederlandse militairen.

Naast de beschuldiging van moord, wordt de verdachte ook twee keer poging tot moord ten laste gelegd vanwege het verwonden van twee andere militairen. Dat heeft de aanklager van Marion County vandaag bekendgemaakt. Duncan werd opgepakt aan de hand van camerabeelden en getuigenverklaringen, meldde het lokale dagblad The Indianapolis Star gisteren op basis van een politierapport.

De schietpartij gebeurde afgelopen weekend bij een hotel na een vechtpartij tussen de groep van Duncan en een aantal Nederlandse militairen. Getuigen zeiden volgens het dagblad dat de Amerikanen ruzie zochten en dat daarna een vechtpartij ontstond. Een van de Amerikanen zou daarbij zijn neergeslagen. De overleden Poetsema zou juist hebben geprobeerd om de ruzie te sussen.

Het lichaam van Poetsema wordt vandaag naar Nederland gebracht:

Duncan en zijn vrienden zouden later in een pick-uptruck langs het hotel van de Nederlanders zijn gereden. Duncan opende volgens een getuige vanaf de achterbank het vuur op de Nederlanders.

In een eerste verklaring zou Duncan tegen de politie hebben gezegd dat zijn groep dronken was toen ze in een ruzie belandden. Wat er daarna gebeurde weigerde hij te zeggen, aldus The Indianapolis Star.

Volledig herstel

Een van de gewonde Nederlanders is volgens een lokale plaatsvervangende politiechef weer onderweg naar Nederland. De ander mag ook spoedig naar huis. Beiden zullen naar verwachting volledig herstellen.

De drie commando's waren in de staat Indiana voor een oefening urban warfare, het uitvoeren van gevechten in een dichtbebouwde omgeving. Poetsema is in het ziekenhuis overleden. Zijn familie en collega's waren bij hem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl