EU-visum wordt duurder en ingewikkelder voor Russen
Het wordt voor Russische staatsburgers moeilijker en duurder om een visum voor de Europese Unie te krijgen. Een bestaand visumverdrag wordt daarvoor opgeschort. Daarover zijn de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het eens geworden op een bijeenkomst in Praag.
Er komt dus geen volledig verbod op EU-toeristenvisa voor Russen, zoals veel Centraal- en Oost-Europese landen willen, maar het wordt Russen wel moeilijker gemaakt om een inreisdocument te krijgen. Ook Nederland is voorstander van een algeheel verbod op visa voor Russen. Onder meer Duitsland, Frankrijk en Cyprus waren daar niet voor te porren.
Volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell zal het aantal Russen dat naar de EU reist "significant afnemen". Het relatief eenvoudige reizen van Russische staatsburgers naar EU-landen vormde een "veiligheidsrisico", aldus Borrell. "Ook zagen we veel Russen reizen en genieten alsof er geen oorlog aan de gang is in Oekraïne."
In 2007 traden de versoepelde visaregels voor Russen in werking. Als gevolg van het verdrag kostte een EU-visum slechts 35 euro en werd een visum binnen tien dagen na de aanvraag al verstrekt. Voortaan zal een visum zo'n 80 euro kosten en een langere aanvraagtijd kennen.
De visumversoepeling was al opgeschort voor Russische zakenlui en overheidsfunctionarissen, in reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Overigens heeft Nederland sinds april al geen toeristenvisa meer verstrekt aan Russen, omdat de ambassade in Moskou onderbemenst is doordat Nederlandse diplomaten tot persona non grata zijn verklaard.
De Europese Commissie gaat werken aan een voorstel over hoe er moet worden omgesprongen met Russen die al een visum hebben. Sinds het begin van de Russische invasie zijn bijna 1 miljoen Russen naar de EU gekomen, volgens het Europees grensagentschap Frontex. Velen beschikken over multiple-entry visa, waarmee ze meerdere keren het Schengengebied kunnen binnenkomen.
Ook wordt er nagedacht over hoe het mogelijk kan blijven om Russische dissidenten en journalisten eenvoudig een visum te verstrekken.
'Eerste stap'
De voorstanders van een algeheel verbod op toeristenvisa reageren gematigd positief op het compromis. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken spreekt van een "eerste, belangrijke stap". Zijn Finse college zegt dat het terugdringen van visaverstrekking "een stap in de goede richting" is.
Estland, Letland, Litouwen en Polen overwegen om zelfstandig aanvullende maatregelen te nemen om de toegang van Russische burgers met een EU-visum te beperken.