Russische toeristen op de Dam in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Nederland voorstander van Europees verbod op visa voor Russische toeristen

Nederland steunt een voorstel om in de hele Europese Unie te stoppen met het uitgeven van toeristenvisa aan Russen. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft tegen RTL Nieuws gezegd dat hij daar de komende dagen in Praag over gaat praten met zijn EU-collega's.

Het weren van Russische toeristen ligt gevoelig in de Europese Unie. Sommige landen verstrekken sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne al geen visa meer aan Russische toeristen, zoals de Baltische staten en Tsjechië.

Landen als Duitsland, Frankrijk en Cyprus voelen er veel minder voor, onder meer omdat Russische dissidenten dan moeilijker het regime kunnen ontvluchten. Volgens het Europees grensagentschap Frontex zijn er sinds het begin van de oorlog bijna 1 miljoen Russen naar de EU gekomen.

Rechtstreeks vliegen van Rusland naar EU-landen kan overigens niet meer omdat het Europese luchtruim gesloten is voor Russische vliegtuigen. De meeste Russen komen de EU over land binnen via de Baltische staten.

Hoekstra hoopt in Praag vooral op eenheid. Dat is noodzakelijk, omdat Russen die een visum voor een EU-land hebben, daarmee ook alle andere lidstaten kunnen bezoeken. Alleen als alle lidstaten Russische toeristen gaan weren, heeft dat effect.

Spionage

Nederland heeft overigens sinds april al geen enkel toeristenvisum verstrekt aan Russen. Dat komt omdat er geen personeel is om de visumaanvraag in behandeling te nemen, zegt een woordvoerder van het ministerie.

De medewerkers zijn door Moskou tot persona non grata verklaard als vergelding voor het door Nederland uitzetten van Russische diplomaten die zich zouden hebben beziggehouden met spionage.

Geld uitgeven in de P.C. Hooftstraat

Hoekstra wil alleen Russische toeristen treffen met de visumban. Visa voor studenten, familiebezoek of vluchtelingen moeten wel gewoon verstrekt blijven.

"Aan de ene kant wil je graag intermenselijk contact en wil je ook een verschil maken tussen de staat Rusland en Russische burgers. Tegelijkertijd zien we dat verreweg de meeste mensen die hier komen, komen om geld uit te geven in de P.C. Hooftstraat. Dat zijn vaak rijke Russen die ook regelmatig nog aan het regime gelieerd zijn", zegt hij tegen RTL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl