Een jongen staat in een straat die is overstroomd door de hevige regenval, in Nowshera, in het noorden van Pakistan
NOS Nieuws

VN wil 160 miljoen dollar ophalen voor 'ongekende klimaatcatastrofe' in Pakistan

De Verenigde Naties zijn van plan om 160 miljoen dollar aan noodsteun te verzamelen voor Pakistan, dat deze zomer door extreme regenval is getroffen. Het geld wordt onder meer ingezet om ontheemden onderdak te bieden, voedselpakketten uit te delen en zorg te verlenen. De VN hoopt zo'n 5 miljoen van de 33 miljoen getroffenen met het hulppakket te kunnen helpen.

Ook de Pakistaanse regering heeft fondsen vrijgemaakt voor noodhulp aan de getroffen gebieden. "Maar de behoefte daaraan neemt toe, net als de overstromingen", zegt secretaris-generaal Guterres, die van plan is vrijdag naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad af te reizen. Ook de premier van het land, Shehbaz Sharif, onderstreept dat er snel meer noodsteun nodig is.

Pakistan wordt sinds juni getroffen door noodweer, volgens Guterres een "monstermoesson". Een derde van het land staat onder water, een miljoen huizen zijn beschadigd en landbouwgrond, wegen en bruggen zijn overstroomd. Meer dan duizend mensen zijn door de regenval om het leven gekomen, onder wie 380 kinderen. 33 miljoen mensen zijn op andere manieren door de overstromingen getroffen, zo'n 15 procent van de totale bevolking.

De VN spreekt van een "ongekende klimaatcatastrofe".

Vanuit de lucht is de schade goed te zien:

Zware overstromingen richten enorme verwoesting aan in Pakistan

Pakistan heeft net als de VN een oproep gedaan aan de internationale gemeenschap om hulp te bieden. Het land schat de schade door het noodweer op zeker 10 miljard dollar. De VS heeft inmiddels 30 miljoen dollar aan steun toegezegd, de EU stelde vorige week een steunpakket van 1,8 miljoen euro beschikbaar. Het IMF gaf eerder vandaag groen licht voor het vrijmaken van 1,1 miljard dollar, als onderdeel van een economisch steunprogramma.

Pakistan heeft een relatief lage CO2-uitstoot in vergelijking met westerse landen als Australië, de VS en landen in Europa, zo blijkt uit cijfers van wetenschappelijk dataplatform Our World in Data. Desondanks is het een van de tien landen die het meest geteisterd wordt door extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering, laat de Global Climate Risk Index zien.

Guterres roept de internationale gemeenschap daarom op tot solidariteit. "Laten we stoppen met slaapwandelen richting de vernietiging van onze planeet door klimaatverandering."

Bekijk hieronder beelden van de verwoesting die de zware regenval heeft veroorzaakt:

 • AFP
  Een vrouw loopt door een gebied dat door hevige regenval is geteisterd.
 • EPA
  Een man zit in zijn huis dat door overstromingen is verwoest.
 • AFP
  Een luchtfoto van een woonwijk in het stadje Dera Allah Yar, dat overstroomd is geraakt.
 • EPA
  Mensen proberen zich te verplaatsen over een snelweg die onder water staat.
 • EPA
  Na de hevige regenbuien proberen mensen door de overstroomde gebieden te lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl