NOS Nieuws

Pakistan: schade door overstromingen zeker 10 miljard dollar

De Pakistaanse regering denkt dat de verwoestende overstromingen tot minstens 10 miljard dollar aan schade hebben geleid. Dat zegt minister Iqbal, die onder meer infrastructuur in zijn portefeuille heeft, tegen persbureau Reuters. "Ik denk dat het een enorme ramp gaat worden. Er is schade aan ongeveer een miljoen huizen."

Pakistan wordt sinds juni geteisterd door het natuurgeweld. De overstromingen door de zware regenval hebben wegen, huizen, bruggen en gewassen weggevaagd. Zeker duizend mensen zijn omgekomen. Meer dan 33 miljoen mensen zijn getroffen, ongeveer 15 procent van de totale bevolking van het land.

Volgens de minister kan het tot vijf jaar duren voor het land herbouwd is. Op de korte termijn is er vooral een tekort aan voedsel. Pakistan overweegt nu groenten te importeren van aartsrivaal India. De twee landen hebben al jaren geen handel met elkaar gedreven. Andere opties om voedsel te importeren zijn volgens de minister van Financiën Turkije en Iran.

Hulp gevraagd

Op sociale media zijn beelden te zien van gestrande mensen en hele families die door de overstromingen alles kwijt zijn geraakt. Het noorden, zuiden en zuidwesten van Pakistan zijn het zwaarst door het natuurgeweld getroffen. Tienduizenden mensen zijn gevlucht naar familie of naar kampen die door de overheid zijn ingericht. Anderen brengen de nacht door in de buitenlucht, wachtend op hulp.

Pakistan heeft de internationale gemeenschap opgeroepen hulp te leveren. Zondag zei de minister van Buitenlandse Zaken te hopen op hulp van organisaties als het Internationaal Monetair Fonds. Een officieel hulpverzoek is nog niet verstuurd. Volgens infrastructuurminister Iqbal moet de schade eerst in kaart worden gebracht. Daar wordt nu aan gewerkt met onder meer de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank.

Het IMF keurde gisteren wel een steunpakket ter waarde van 1,1 miljard dollar goed. Dat bedrag was al gereserveerd als onderdeel van een economisch steunprogramma dat eerder dit jaar op pauze was gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl