Leden van de Taiwanese marine op een fregat bij de Penghu-eilanden
NOS Nieuws

Taiwan lost waarschuwingsschoten na binnendringen Chinese drone

Taiwan heeft voor het eerst waarschuwingsschoten afgevuurd op een Chinese drone. Het onbemande vliegtuig vloog over een kleine groep eilanden die bij Taiwan hoort, meldt persbureau Reuters. Onlangs zei de Taiwanese president Tsai Ing-wen dat ze krachtig zal optreden tegen "Chinese provocaties".

Sinds het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan is de spanning tussen China en Taiwan fors opgelopen. China ziet Taiwan als een afvallige provincie.

Na Pelosi's bezoek ging China over tot grootschalige militaire oefeningen bij Taiwan. Schepen, tanks en vliegtuigen werden ingezet, raketten werden afgevuurd. Maar tot een echte confrontatie kwam het niet.

Taiwan heeft vaker bij China geklaagd over de militaire activiteit bij de Kinmen-eilanden. Gisteren zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de drones niets zijn "om ophef over te maken."

Volgens een woordvoerder van het Taiwanese leger is de beschoten drone teruggekeerd naar China. Peking heeft niet direct gereageerd op de beschieting, meldt Reuters.

Op sociale media gaan beelden rond van een Chinese drone die met stenen wordt bekogeld door Taiwanese militairen:

De Taiwanese president roept haar leger op om rustig te blijven. "Ik zeg tegen iedereen dat hoe meer de vijand provoceert, hoe kalmer we moeten zijn", zei Tsai bij een bezoek aan de strijdkrachten. Wel zei Tsai dat het leger zal terugslaan bij nieuwe provocaties.

In deze video wordt uitgelegd waar de spanningen tussen Taiwan en China vandaan komen:

Wordt Taiwan het toneel van de volgende grote oorlog?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl