Een kind krijgt een HPV-vaccin toegediend
NOS Nieuws

Gezondheidsraad: aantal doses HPV-vaccin kan van drie naar twee

Twee doses van het HPV-vaccin zijn voldoende om antistoffen aan te maken, infecties te verminderen en om voorstadia van baarmoederhalskanker tegen te gaan. Dat concludeert de Gezondheidsraad in een vandaag verschenen advies.

Jongeren ouder dan 15 jaar krijgen nu nog een derde prik tegen het virus. Die is niet meer nodig, stelt de adviesraad. Twee doses zijn voor deze leeftijdsgroep effectief genoeg. Wel moet er tussen die twee prikken minimaal een half jaar zitten.

Het is nu aan het kabinet om te beslissen of het advies van de Gezondheidsraad wordt overgenomen.

WHO

Kinderen in Nederland tussen de 10 en 15 jaar krijgen al maximaal twee doses van het HPV-vaccin. De Gezondheidsraad heeft gekeken of dit aantal ook kan worden teruggebracht. Dit onderzocht de raad naar aanleiding van een advies hierover van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eerder dit jaar. Die stelt dat één dosis voldoende bescherming biedt tegen HPV.

Het WHO-advies kan van grote betekenis zijn in de strijd tegen HPV. Als er minder prikken per kind gebruikt hoeven te worden, kunnen meer kinderen wereldwijd het beschikbare aantal vaccins toegediend krijgen.

Toch wil de Gezondheidsraad voorlopig nog vasthouden aan de twee doses in Nederland. Er is volgens de raad nog niet genoeg wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat één dosis net zo effectief is als twee of drie doses.

In Nederland krijgen alle kinderen een uitnodiging voor de vaccinatie tegen HPV in het jaar dat ze 10 worden. Dat geldt sinds dit jaar, voorheen kregen alleen meisjes ouder dan 13 de uitnodiging voor de prik. Het vaccin is lange tijd effectief, stelt het Rijksvaccinatieprogramma.

De opkomst voor het HPV-vaccin is dit jaar tot dusver lager dan in andere jaren, werd vorige week bekend. Minder dan de helft van de 800.000 tieners die waren uitgenodigd heeft de prik gehaald. Eerdere jaren was dat rond deze tijd zo'n 60 procent van de uitgenodigden.

NOS op 3 legt in deze video uit wat HPV precies is en waarom ook jongens sinds dit jaar worden opgeroepen om zich te laten vaccineren:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl