Vivianne Miedema op de training van Oranje
NOS Voetbal

Miedema kijkt nog één keer terug op EK: 'Kwaliteit is er, maar kwam er niet uit'

Vivianne Miedema is een dag later aangesloten bij het Nederlands elftal dan de rest van de groep. De topspits van Oranje miste de eerste dag van het trainingskamp richting de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland van dinsdag vanwege verplichtingen bij haar club Arsenal.

Inmiddels ook zij haar eerste training van de nieuwe bondscoach Andries Jonker meegemaakt. "Ik heb vandaag niet helemaal met de groep meegetraind, maar mijn eerste indruk is goed."

Zelf had ze wat extra tijd nodig om te herstellen na het EK (waar ze ook lang last had van een coronabesmetting), maar Miedema hoopt aanstaande dinsdag tegen IJsland fit op het veld te staan. Miedema: "Als alles goed gaat, dan hoop ik gewoon volledig inzetbaar te zijn."

Sowieso leek fitheid een van de componenten waar het aan schortte bij Oranje deze zomer. "We kunnen heel hard roepen dat fitheid het enige probleem was, maar we weten dondersgoed dat dat het niet was", zegt Miedema daarover. Om vervolgens te concluderen: "We waren gewoon niet goed genoeg. We waren helemaal niet slecht en hebben wel de kwaliteit in de groep, maar het kwam er niet uit."

Nederland werd op het EK in de kwartfinales uitgeschakeld door Frankrijk en overtuigde geen moment op het eindtoernooi.

Niveauverschil

"Fitheid kan ook niet in tien dagen hier in Zeist opgelost worden. Veel meiden spelen in de eredivisie en dat is niet te vergelijken als je speelt tegen Frankrijk, waar vijf internationals van Olympique Lyon en zes van Paris Saint-Germain op het veld staan. Dat is een niveauverschil", zegt Miedema.

Onder Jonker ziet Miedema een rooskleurige toekomst. "Hij wil gewoon kwaliteit, dat zie je. Ik denk dat iedereen dat fijn vindt en ook nodig heeft. In deze fase heb je dat nodig in een training, volgens mij is dat wel gebeurd."

Komt die kwaliteit er dan nu wel uit? Miedema: "Ik ben heel benieuwd hoe Andries dat gaat doen. Hij komt binnen en heeft veel ervaring in het topvoetbal, ik denk dat als hij iets zegt dat iedereen wil luisteren. We gaan daar stappen in maken. Maar je moet het uiteindelijk altijd terughalen bij jezelf en je moet zelf top zijn."

Stand groep C

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl