Andries Jonker
NOS Voetbal

Is Jonker dan de man van nieuw elan bij Oranje? 'Goudeerlijk én heel direct'

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het vrouwenelftal van Oranje is voorbij. De KNVB heeft Andries Jonker kunnen overtuigen een avontuur bij Oranje aan te gaan. Kan hij, de trainer uit het mannenvoetbal, nieuw elan brengen bij de Oranjevrouwen?

"Hij is goudeerlijk en direct", zegt Jeanet van der Laan over Jonker, die de tegenvallende Mark Parsons opvolgt en tot en met het EK van 2025 heeft getekend.

Van der Laan speelde in 2001 in Oranje onder Jonker en kent de trainer nog altijd erg goed van haar periode als voorzitter van de Raad van Advies bij Telstar. "Hij heeft een grote mond, maar het hart op de juiste plek."

Andries Jonker

Heel even mocht Jonker dus al proeven aan het bondscoachschap: in 2001 stond hij als interim-bondscoach een klein jaar voor de groep. Een selectie met onder anderen Van der Laan, Sarina Wiegman en Daphne Koster.

Koster heeft die periode nog altijd goed op haar netvlies staan. "Op dat moment waren de faciliteiten voor ons als team niet top. Hij heeft toen altijd benoemd dat als je wat wil bereiken, je zelf de verantwoordelijkheid moet pakken."

Ook nu, ruim twintig jaar later, zal de kersverse bondscoach zich volgens Koster nog wel verbazen over dingen die nog altijd niet geregeld zijn. "Maar daar gaat hij wel voor staan", verzekert de manager vrouwenvoetbal van Ajax.

Hij weet waar hij het over heeft, dat durf ik wel te zeggen.

Daphne Koster over Andries Jonker

Hoewel KNVB-bestuurder Jan Dirk van der Zee sprak van "ervaring in de top van het vrouwenvoetbal", dateert die ervaring alweer van 21 jaar geleden toen Jonker de nationale vrouwenploeg een paar interlands onder zijn hoede had.

Zijn voetbal-cv is toch voornamelijk gevuld met het trainen van mannenteams. "Je hebt mannelijke trainers uit het mannenvoetbal waarbij vrouwenvoetbal onbekend terrein is", begint Koster daarover. "Het is een andere wereld en als je daar de ontwikkelingen en de geschiedenis niet van kent, dan sla je de plank mis."

Rotsvast vertrouwen

Maar bij Jonker zal dat niet snel gebeuren, verzekert de 139-voudig international. Koster: "Hij weet waar hij het over heeft, dat durf ik wel te zeggen. Ik ben hem in de afgelopen jaren meerdere keren tegengekomen en we hebben altijd goede gesprekken over voetbal."

Ook Jessica Torny, assistent bij Oranje, speelde in 2001 samen met Van der Laan en Koster in Oranje.

Assistent Torny blij met Jonker, die ze het liefst al eerder had zien komen

Na de tegenvallende periode-Parsons ligt er voor Jonker een flinke uitdaging. Maar Van der Laan en Koster hebben vertrouwen in een goede afloop. Van der Laan: "Hij heeft veel voetbalverstand, is heel direct en geeft je een rotsvast vertrouwen dat je het wel kan. Hij brengt felheid en gretigheid."

En Koster: "Als ik nu speelster zou zijn, zou ik verheugd hebben gereageerd. Hij is altijd betrokken geweest bij het vrouwenvoetbal en kan bij dit Nederlands elftal de vinger op de zere plek leggen."

Een kleine stilte volgt, terwijl Koster terugdenkt aan de tijd dat ze onder Jonker speelde. "Weet je, sommige mensen kunnen je inspireren. Hij is zo iemand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl