Station Schiphol vandaag
NOS NieuwsAangepast

Morgen bijna nergens NS-treinen, kritiek op laat besluit

In vrijwel heel Nederland rijden morgen geen treinen van de NS als gevolg van een staking van het personeel. Alleen op het traject tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijden NS-treinen. Ook de Eurostar en de Thalys blijven rijden, meldt de vervoerder.

Aanvankelijk zou morgen alleen in het midden van het land het treinverkeer platliggen als gevolg van de staking. Maar de NS zegt dat de impact van de geplande actiedag zo groot is dat in vrijwel heel het land geen NS-treinen rijden.

Ook voor automobilisten wordt morgen verkeersoverlast verwacht, omdat het treinnetwerk platligt:

Voor zover bekend rijden de regionale vervoerders wel, met uitzondering van het traject Alphen aan den Rijn - Gouda. De NS stelt ook dat er geen alternatief busvervoer kan worden ingezet. "We vinden het buitengewoon vervelend dat reizigers zo veel last hebben van de acties."

"We zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde manier een dienstregeling te rijden", meldt de NS. Utrecht is essentieel voor de coördinatie van de dienstregeling in heel Nederland. Aangezien Utrecht ook begin-, eind- of tussenpunt is voor veel trajecten, wordt de treindienst "in het hart geraakt" door de geplande actiedag, zegt Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur.

Afgelopen vrijdag waren de perrons in Zuid-Holland al leeg:

Lege perrons in Den Haag

Reizigersbelangenvereniging Rover vindt dat de NS te laat communiceert over het niet laten rijden van treinen. Op deze manier is de overlast voor reizigers onnodig groot, zegt directeur Freek Bos. Ook vraagt hij zich af of er echt geen treinverkeer mogelijk is in het noorden en zuiden van het land als er alleen in het midden wordt gestaakt.

Volgens Bos heeft de staking zoveel impact voor de reizigers, dat een aankondiging echt eerder had gemoeten:

Rover: 'De aankondiging had eerder gemoeten, want de impact is enorm'

Op 17 augustus maakten de vakbonden bekend dat er een reeks van vijf actiedagen zou komen. Toen was ook duidelijk dat er elke dag in een andere regio het werk zou worden neergelegd.

Op de vraag waarom de NS een dag voor de staking in Midden-Nederland besluit om al het treinverkeer te schrappen, zegt een woordvoerder: "Omdat we het besluit niet eerder hebben kunnen nemen. Je wil alle scenario's verkennen en die duidelijkheid hebben we nu pas."

Problemen met reisplanner

Na de bekendmaking van het nieuws gaf de reisplanner aanvankelijk nog, onterecht, aan dat er morgen op diverse trajecten toch NS-treinen zouden rijden. Dit leidde tot verwarring onder reizigers. Maar in de loop van de avond is de reisplanner geüpdatet naar de werkelijke situatie.

Luchthaven Schiphol zal morgen dus wel bereikbaar blijven, maar de NS adviseert reizigers om voor de zekerheid gebruik te maken van alternatief vervoer. Volgens de huidige planning gaan er nog vier keer per uur treinen naar Schiphol vanaf Amsterdam Centraal.

Het is vandaag de derde dag op een rij van acties. Vakbonden proberen op deze manier een betere cao af te dwingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl