NOS NieuwsAangepast

1500 flexwoningen in regio Utrecht met 18 miljoen van het Rijk

In zeven gemeenten binnen de Veiligheidsregio Utrecht worden de komende tijd in totaal 1500 flexwoningen gebouwd.

De tijdelijke sociale huurwoningen zijn bedoeld voor studenten, starters, statushouders en andere woningzoekenden in de sociale huursector. Het Rijk heeft 18 miljoen euro toegezegd voor de bouw.

"Flexwoningen zijn huizen die tijdelijk maar langjarig op aangewezen locaties terechtkomen", meldt de Veiligheidsregio. Ze zouden 10 tot 15 jaar gebruikt kunnen worden. Duizend woningen komen in de stad Utrecht, 500 in Nieuwegein, Rhenen, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Bunschoten en IJsselstein.

Enorme woningnood

Ze moeten uiterlijk volgend jaar klaar zijn. "Met heel veel stoom en kokend water moet dat lukken", zegt Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Veiligheidsregio in het NOS Radio 1 Journaal. "De urgentie is groot. Er is een enorme woningnood in onze regio, we hebben te veel mensen op een wachtlijst staan."

Het is de bedoeling dat mensen vanuit de flexwoningen kunnen doorstromen naar een vaste woning. In de regio worden de komende jaren 100.000 woningen gebouwd. "Dit is een oplossing die als goede buffer kan gelden in de tussentijd."

Vluchtelingen opgevangen

De afspraken tussen de Veiligheidsregio Utrecht en het Rijk zijn de eerste van een reeks afspraken over concrete projecten, laat een woordvoerder van het ministerie voor Volkshuisvesting weten. Voor heel Nederland is er 100 miljoen euro beschikbaar, waarvan nu 18 miljoen naar de regio Utrecht gaat.

Volgens de Veiligheidsregio hangen de afspraken samen met eerdere daden. "We hebben erg vooropgelopen met het opvangen van vluchtelingen en Oekraïners. Recent heeft de stad Utrecht statushouders laten doorstromen. Men ziet dat wij de nek hebben uitgestoken", zegt Dijksma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl