NOS NieuwsAangepast

Politie vermoedt brandstichting bij 'asielhotel' Albergen

Er heeft vannacht een kleine brand gewoed bij het hotel in Albergen waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) asielzoekers wil opvangen. De politie houdt rekening met brandstichting, hoewel forensisch onderzoek dat nog officieel moet bevestigen.

Een woordvoerder laat weten dat rond 06.15 uur melding werd gemaakt van een "verdachte lucht". Er bleek een kleine brand te hebben gewoed in een conifeer op het terrein van het hotel. Omdat het vuur al snel uit was, is de brandweer niet gewaarschuwd.

Vanwege het incident heeft het COA de beveiliging van het hotel overgedragen aan de 'lokale driehoek', dus de politie, justitie en de burgemeester. Tot nu toe liepen er namens het COA vier beveiligers rond op het terrein, laat een woordvoerder weten. Hoe de bewaking er nu uitziet, is niet duidelijk. De politie en gemeente doen daar desgevraagd geen mededelingen over.

Bij de gevel van het hotel zijn sporen van de brand te zien:

Brand bij hotel Albergen waar asielzoekers zouden komen

Het gaat om Landhotel 't Elshuys, dat eerder deze maand onder een vergrootglas kwam te liggen toen bekend werd dat het COA het pand wilde kopen. Het kabinet trok daarvoor de vergunningverlening naar zich toe en passeerde daarbij de gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt.

Het besluit leidde tot veel kritiek, onder meer van de inwoners van Tubbergen. Zij gingen de straat op om te protesteren tegen de opvang van asielzoekers in het hotel. Het kabinet wilde er zo'n 150 tot 300 mensen opvangen.

Kort geding

Het hotel zou vandaag in handen komen van het COA, maar de huidige eigenaar van het pand wil de verkoop ongedaan maken. Naar eigen zeggen is ze niet goed geïnformeerd over de plannen met het hotel.

Vandaag dient een kort geding dat het COA over de kwestie heeft aangespannen. De opvangorganisatie wil daarmee afdwingen dat de eigenaar van het hotel zich aan het koopcontract houdt. Het COA zegt zelf te zijn benaderd door de makelaar van de eigenaar met de vraag of de organisatie het hotel, dat al drie jaar te koop stond, wilde kopen of huren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl