NOS Sport

Alom bewondering voor Verstappen na zege in Spa: 'Hij is van eenzame klasse'

Na de eerste race na de zomerstop lijkt de concurrentie van Max Verstappen eigenlijk al geknakt. Van Mercedes-baas Toto Wolff tot Ferrari-coureur Carlos Sainz: de moed lijkt ze na Verstappens masterclass in Spa in de schoenen te zijn gezonken.

Dat is ook niet zo verwonderlijk. Verstappen staat zó ver voor in de WK-stand dat hij vier van de resterende acht races simpelweg zou kunnen overslaan. Daarnaast lijkt zijn RB18 met de week sneller en beter te worden.

Verstappen wint, Sainz ziet toe

Het verschil in snelheid is ronduit demotiverend voor de andere teams en coureurs. Wolff wond er na de Grand Prix van België van gisteren dan ook geen doekjes om. "Voor Mercedes was het bepaald geen weekend om over naar huis te schrijven. Het seizoen is beslist. En dat was het eigenlijk al een tijdje..."

Ook Sainz was duidelijk. Hij en zijn team waren kansloos tegen het geweld van de RB18. "Red Bull was in alle opzichten beter. De bochten, de topsnelheid, de bandenslijtage, de balans, de grip, echt alles."

"Ik gleed zelf alle kanten op en had al snel door dat een zege er niet in zou zitten. Het was zelfs lastig om George Russell achter me te houden. Het was ploeteren vandaag. Er zat echt niet meer in dan de derde plek."

Grondig analyseren

Bij de Italiaanse renstal maakt men zich ernstige zorgen over de thuisrace over twee weken, als er in Monza gereden wordt. "We moeten grondig analyseren waarom we hier zo matig waren", aldus Sainz. "In Monza moeten we echt een betere afstelling hebben, anders zijn we kansloos."

In onderstaande video's reageren Toto Wolff, Christian Horner en Helmut Marko op de zege van Verstappen.

Sainz' chef, Mattia Binotto, was eigenlijk de enige die nog echt probeerde om optimisme uit te stralen. "We hopen snel weer dichter bij Max te komen en op andere circuits zal het gat minder groot zijn. Nu was onze bandenslijtage de bottleneck."

De teambaas kreeg wederom kritiek op de manier van communiceren over de boordradio. Charles Leclerc werd pas laat in de race de pitstraat in geroepen om voor een snelste ronde te gaan, maar dat verliep moeizaam en mislukte uiteindelijk.

"We hoeven niet anders te communiceren. De perceptie van buitenaf is anders dan de realiteit. Het was de juiste en de dapperste beslissing om voor de snelste ronde te gaan met Leclerc."

Loftrompet

Waar bij Mercedes en Ferrari de ontzetting overheerste, was het enthousiasme bij Red Bull groot. De dominantie waarmee Verstappen nu rijdt, overtreft misschien wel de overmacht die Lewis Hamilton en Michael Schumacher op hun top hadden.

Ook Sergio Pérez, die in Spa tweede werd, keek met bewondering naar de prestatie van Verstappen. "Hij was extreem indrukwekkend. Hij is nu van eenzame klasse."

.

Daar sloot teambaas Christian Horner zich bij aan. "Dit overtreft onze stoutste dromen. Dit was een van onze beste weekends ooit. Max heeft deze grand prix volledig gedomineerd."

Ook Red Bull-adviseur Helmut Marko had zijn ogen uitgekeken. "Verstappens dominantie was zó groot. Het kostte hem geeneens moeite. Er stond geen druppeltje zweet op zijn voorhoofd toen hij uitstapte na de race. Verstappen heeft een grote toekomst en het blijft zéker niet bij die ene wereldtitel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl