De kerncentrale van Zaporizja
NOS Nieuws

Weer beschietingen vanuit en op terrein kerncentrale Zaporizja gemeld

Kiev en Moskou hebben elkaar opnieuw beschuldigd van artilleriebeschietingen bij de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of er schade is veroorzaakt aan het nucleaire complex. De berichten konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Oekraïne stelt dat het Russische leger vanaf het terrein afgelopen nacht omliggende steden heeft beschoten. Daarbij zouden onder meer burgerdoelen zijn getroffen. Russische strijdkrachten hebben van de kerncentrale een legerbasis gemaakt, zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken op Twitter.

'Projectielen op terrein terechtgekomen'

Andersom beweert Rusland dat het Oekraïense leger artilleriebeschietingen heeft uitgevoerd en dat negen projectielen terechtkwamen op het terrein van de kerncentrale. In een verklaring stelt het Russische ministerie van Defensie dat er geen abnormale stralingsniveaus zijn waargenomen.

De grootste kerncentrale van Europa is al weken het toneel van beschietingen, wat heeft geleid tot vrees voor een kernramp. Russische troepen hebben het complex sinds het begin van de invasie in handen. Oekraïens personeel houdt de kerncentrale draaiende.

Brand leidde tot afsluiting reactoren

Eerder deze week waren twee van de zes reactoren enkele uren van het stroomnet afgesloten vanwege een brand. Die brand was niet in de centrale, maar bij een kolencentrale in de buurt. Volgens Energoatom, het Oekraïense staatsbedrijf voor kernenergie, was het vuur veroorzaakt door artilleriebeschietingen.

Energoatom zegt dat het de eerste keer in de geschiedenis van het nucleaire complex was dat de centrale even was afgesloten van het stroomnetwerk. Het bedrijf vreest voor nieuwe problemen en mogelijke lekkages als gevolg van de gevaarlijke situatie in en rondom de centrale. Er is schade aan de infrastructuur van het complex als gevolg van oorlogshandelingen, maar Energoatom treedt verder niet in details.

Controle op komst

De Russische president Poetin zei onlangs dat hij akkoord gaat met een internationale inspectie van de kerncentrale bij Zaporizja. Atoomwaakhond IAEA wacht nog op definitieve toestemming voor hun controleurs. Op donderdag zei het IAEA dat dit moment "heel erg dichtbij is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl