Een wegblokkade in Mitrovica
NOS Nieuws

EU: Kosovo en Servië eens over toegangsdocumenten aan de grens

Kosovo en Servië zijn het eens geworden over identificatiepapieren voor Serviërs aan de Kosovaarse grens. Dat heeft EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell gezegd. Kosovo had aangekondigd dat Serviërs die naar Kosovo willen, voortaan een speciaal toegangsdocument bij de grens moeten aanvragen en dat was tegen het zere been van Servië.

Volgens Borrell is er nu "een oplossing" gevonden die het vrije reizen tussen de landen mogelijk maakt, zo schrijft hij op Twitter. Volgens de buitenlandcoördinator ziet Kosovo af van het invoeren van het toegangsdocument. Omgekeerd past Servië zijn beleid aan. Voor Kosovaren die Servië willen bezoeken gold al een vergelijkbare regel.

De identificatieplicht was onderdeel van een reeks wetten die de Kosovaarse regering per augustus wilde invoeren. Zo wilde Pristina etnische Serviërs die in het noorden van Kosovo wonen verplichten om Kosovaarse kentekenplaten te gebruiken.

Sinds de onafhankelijkheid van Kosovo in 2008 heeft Kosovo eigen nummerborden. Servië erkent die onafhankelijkheid niet; de etnische Serviërs die in het noorden een grote groep vormen, gebruiken dan ook een Servisch kenteken.

Kwaad bloed

De Servische president Vucic zei eerder vandaag dat over de kentekens geen akkoord is bereikt. Als de plannen van Kosovo doorgaan, betekent dat dat Serviërs in Kosovo vanaf 1 september de Servische kentekens van hun voertuig af moeten halen.

De voorgenomen invoering van de wetten leidde eerder tot ongeregeldheden aan de grens. Op verschillende plekken werden wegblokkades opgeworpen. Kosovo besloot daarop de invoering van de wetten met een maand uit te stellen.

Vorig jaar escaleerde het conflict over de kentekens. Onder bemiddeling van de EU kwam er uiteindelijk een tussenoplossing, waarbij stickers over bepaalde delen van de kentekenplaten werden geplakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl