Demonstranten eisen het terugdraaien van de vrijlating
NOS Nieuws

Protesten in India tegen de vrijlating van een groep verkrachters

In verschillende staten van India is gedemonstreerd tegen de vrijlating van elf mannen die tot levenslang waren veroordeeld voor de groepsverkrachting van een moslimvrouw tijdens religieuze rellen in de deelstaat Gujarat in 2002. Het waren de hevigste religieuze rellen in de geschiedenis van India.

De mannen werden op 15 augustus, tijdens de viering van 75 jaar onafhankelijkheid, vrijgelaten. Volgens ambtenaren van de deelstaat kwamen ze op basis van een wet uit 1992 in aanmerking voor vrijlating. Die wet was bij hun veroordeling in 2008 nog van kracht. In 2014 werd de wet aangepast en sindsdien kunnen straffen voor onder andere verkrachting niet meer worden kwijtgescholden.

Demonstranten in de hoofdstad New Delhi en andere steden eisen dat het besluit wordt teruggedraaid. Het slachtoffer, dat nu in de veertig is, zei onlangs dat ze verbijsterd is over het besluit en dat haar vertrouwen in de rechtsstaat is geschaad.

Ze was zwanger toen ze in 2002 werd verkracht. Bij de rellen kwamen zeven van haar familieleden om het leven, waaronder haar dochtertje van drie.

Doodstraf

India wordt nog altijd regelmatig opgeschrikt door verkrachtingszaken. Uit de laatste cijfers uit 2019 blijkt dat er dagelijks gemiddeld 88 verkrachtingszaken worden gemeld, ondanks strengere wetgeving.

Na de groepsverkrachting en marteling met de dood tot gevolg van een vrouw in een bus in New Delhi in 2012 gingen grote aantallen woedende mensen de straat op om aandacht te vragen voor de achtergestelde positie van vrouwen. De protesten leidden tot een strengere anti-verkrachtingswetgeving, waardoor het nu mogelijk is de doodstraf op te leggen aan veroordeelde verkrachters.

Sinds de nieuwe wet van kracht is wordt vaker aangifte gedaan van verkrachting, maar het percentage veroordelingen is niet gestegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl