De pier van Brighton, waar het regelmatig misgaat
NOS Nieuws

Brits 'riolenplan' moet einde maken aan viezigheid op stranden

Na de Brexit zijn de Britten opnieuw op een twistpunt gestuit met 'the continent'. De Fransen beklagen zich over vervuiling uit het Britse riool, die aanspoelt op de Franse stranden. Ook tientallen Britse stranden raakten afgelopen zomer vervuild. De Britse regering wil de riolering nu op de schop nemen.

Dat de stranden vervuild raken heeft te maken met het Britse rioolstelsel, dat nog stamt uit de Victoriaanse tijd. Water uit de toiletten wordt in dezelfde rioolpijpen afgevoerd als overtollig regenwater. Komt er te veel water in de leidingen terecht, bijvoorbeeld als het hard heeft geregend, dan wordt het vervuilde water afgevoerd in de rivieren en in zee.

In 2020 werd er zo'n 400.000 keer ongezuiverd rioolwater geloosd. Deze zomer gebeurt dat ook regelmatig, als droge periodes worden afgewisseld door stevige buien.

Het ongezuiverd rioolwater komt onder meer terecht in het Kanaal, tussen Engeland en Frankrijk, tot ergernis van de Fransen. Drie Franse Europarlementariërs vinden dat het VK schade aan het milieu toebrengt en de gezondheid van burgers in gevaar brengt. Het drietal heeft de Britten gemeld dat, hoewel ze niet meer gebonden zijn aan EU-regels, het vervuilen van het water in het Kanaal "onacceptabel" is.

Poepbacterie

Ook de Britten zelf hebben dus last van de vervuiling. Actiegroep Surfers Against Sewage kreeg deze zomer al meer dan 600 meldingen binnen van viezigheid. Vooral de stranden van Brighton en Hove aan de zuidkust zijn vervuild.

Surfers Against Sewage raadt mensen aan om bij de vervuilde stranden niet te gaan zwemmen, omdat badgasten ziek kunnen worden door de poepbacterie E. coli in het water. De groep wil, net als de Fransen, dat de Britse regering actie onderneemt.

Miljarden investeren

De regering heeft daar inmiddels gehoor aan gegeven. Britse waterbedrijven moeten de komende jaren gezamenlijk miljarden in de rioleringen investeren, om de dump van ongezuiverd water terug te dringen. Het 'moderniseren' van de riolering gaat naar verwachting zo'n 25 jaar duren, schrijft de BBC.

Oppositiepartij Liberal Democrats is niet blij met het voornemen, omdat die vreest dat de kosten voor de modernisering voor rekening van de consument komen. De minister van Milieu erkent dat er inderdaad "een bescheiden stijging van de kosten" komt kijken bij het plan. "Het is heel spijtig dat dit de afgelopen vijftig jaar niet is aangepakt", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl