In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Den Haag vindt na Gazprom geen gasleverancier, gemeente wil ontheffing

Het is de gemeente Den Haag nog niet gelukt om een nieuwe gasleverancier te vinden, meldt Omroep West. Door Europese sancties moet het contract met het Russische Gazprom uiterlijk 10 oktober worden opgezegd. Den Haag begon eerder dit jaar een aanbesteding voor een nieuwe aanbieder van gas, maar niemand heeft zich gemeld.

Den Haag gaat nu om ontheffing vragen aan de Rijksoverheid, zodat de gemeente zich voorlopig niet aan de sancties hoeft te houden en Gazprom tot 1 januari gas kan blijven leveren. De gemeente denkt dat de ontheffing wordt verleend.

Omdat de aanbesteding niets heeft opgeleverd, gaat Den Haag nu onderhandelen met mogelijke gasleveranciers. Dat gascontract zou in het begin van 2023 moeten ingaan. De deal zal wel leiden tot veel hogere kosten, waarschuwt de gemeente.

Na de inval van Rusland in Oekraïne ontstond discussie over het gebruik van Russisch gas door overheden, omdat Europa hiermee ook de Russische oorlogskas spekt. Toen werd ook bekend dat meer dan honderd Nederlandse gemeenten een contract hadden met het Russische staatsgasbedrijf.

Advertentie via Ster.nl