NOS NieuwsAangepast

Kamer wil nieuw onderzoek CPB hoeveel huishoudens niet kunnen rondkomen

De Tweede Kamer wil dat het Centraal Planbureau nog eens onderzoek gaat doen naar de kosten van levensonderhoud. Het CPB moet in kaart brengen hoeveel huishoudens hun maandelijkse kosten niet langer kunnen betalen.

Onder leiding van Kamerlid Omtzigt pleit een meerderheid voor een nieuwe 'stresstest'. Volgens het donkerste scenario in een eerdere test van het CPB in juni kunnen 1,2 miljoen huishoudens moeite krijgen met het betalen van hun maandelijke lasten.

Maar Omtzigt zegt dat het CPB destijds rekende met aannames die nu alweer ver worden overtroffen: "Zo gaat het CPB uit van een stijging van de kale gasprijzen met 600 procent, terwijl de huidige stijging ongeveer 1000 procent bedraagt". Hij voegt eraan toe dat ook de kosten van elektriciteit en voedsel nu sneller oplopen dan in het donkerste scenario van het CPB.

100 euro extra per maand

"Voor veel huishoudens betekent een extra verhoging van gas, elektriciteit en boodschappen nog een keer meer dan 100 euro extra per maand, terwijl ze nu hun boodschappen en energie al niet kunnen betalen", staat in het verzoek aan het CPB.

Winkelend publiek merkt nu al dat inkopen doen een stuk duurder is geworden:

Boodschappen doen wordt merkbaar duurder: 'Je let veel beter op'

De roep om een nieuwe stresstest wordt gesteund door vrijwel de hele oppositie en van de coalitiepartijen sluit in elk geval de ChristenUnie zich erbij aan.

De Kamerleden willen een nieuwe berekening voor zowel dit als volgend jaar. Die moet voor Prinsjesdag klaar zijn. Het CPB bekijkt op dit moment of het haalbaar is om de analyse op die termijn te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl