Het Rode Kruisservicepunt bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis heropent steunpunt in Ter Apel, op andere plek met beveiliging

Het Rode Kruis heropent vandaag het humanitair servicepunt bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat werd een week geleden gesloten vanwege de onrust bij het asielzoekerscentrum, maar nu zijn er maatregelen genomen om de rust te bewaren.

"We hebben onze cabin verplaatst en we gaan werken met een beveiliger die ervoor kan zorgen dat onze medewerkers veilig hun werk kunnen doen", zegt Nicole van Batenburg, woordvoerder van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat er een veiligheidsrisicogebied is afgekondigd rond het centrum waar de politie preventief mag fouilleren, heeft volgens Van Batenburg niet meegespeeld in de beslissing. "Ook als dat niet was gebeurd waren wij wel weer opengegaan."

Vechtpartij en diefstal

Het servicepunt sloot nadat er vorige week zondag een grote vechtpartij was uitgebroken bij het aanmeldcentrum. Ook waren er eigendommen van Rode Kruis-medewerkers verdwenen. Daarvan heeft de hulporganisatie aangifte gedaan.

Van Batenburg spreekt van een gespannen situatie bij het azc, waar al weken te weinig bedden zijn voor nieuwkomers. "De spanningen liepen echt op. We zien steeds meer mensen buiten slapen, dus het is niet zo gek dat de sfeer toch anders wordt."

Dit weekend sliepen er weer 300 mensen buiten bij het centrum, vandaag waren dat er volgens persbureau ANP nog eens honderd meer. Dat er wederom een triest record werd gehaald komt doordat de doorstroming is vastgelopen: ook in andere azc's is geen plek en statushouders komen lastig aan een woning door de oververhitte huizenmarkt.

Vorige week vertelden meerdere mannen over hun negatieve ervaringen bij Ter Apel:

'Ik moet huilen om de kleine kinderen en vrouwen hier in Ter Apel'

Het servicepunt in Ter Apel is twee weken open geweest. Het Rode Kruis zet zulke steunpunten op langs migratieroutes om informatie te bieden, telefoons op te laden en eerste hulp te verlenen, bijvoorbeeld bij blaren vanwege lange voettochten of gebitsproblemen waar migranten mee kampen.

"Het is heel uiteenlopend wat we voorbij zien komen, maar we zagen gedurende de twee weken dat we er waren dat het eigenlijk steeds meer vragen werden. Dat baart ons ontzettend zorgen."

Van Batenburg verwacht daarom dat het opnieuw druk zal zijn als het steunpunt straks heropend is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl