Inwoners van Mogadishu lopen door de ravage die door de terroristen is aangericht
NOS Nieuws

Ruim 100 gijzelaars bevrijd na bloedige aanval hotel Mogadishu

Na de gijzeling in een hotel in de Somalische stad Mogadishu zijn 106 mensen gered. Dat meldt een lokale politiechef aan persbureau Reuters. De gijzeling volgde op een aanval van moslimextremisten afgelopen vrijdag. Onder de overlevenden zijn vrouwen en kinderen. Een deel van hen had zich opgesloten in hotelkamers.

De terroristen - hoeveel het er waren is niet bekend - bestormden het hotel vrijdagavond en afgelopen nacht beëindigde het leger de gijzeling. De Somalische minister van Gezondheid zegt tegen een lokale tv-zender dat er zeker 21 doden zijn gevallen. Meer dan honderd mensen raakten gewond, van wie vijftien ernstig.

Het hotel ligt in puin:

Somalisch hotel in puin na gewelddadige gijzeling

Het totale aantal doden kan volgens de minister nog hoger uitkomen. Het dodental is gebaseerd op het aantal lichamen dat naar ziekenhuizen is gebracht. Het is mogelijk dat er slachtoffers zijn voor wie dat niet geldt en die inmiddels door familieleden zijn begraven.

Schieten op burgers

De islamitische terreurgroep al-Shabaab, die een islamitische staat wil vestigen in Somalië, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Leden lieten twee autobommen afgaan voor het hotel, waar politici en zakenmensen in Somalië elkaar geregeld ontmoeten. Al schietend bestormden ze het gebouw, waarna ze de aanwezigen vasthielden.

De extremisten schoten vluchtende burgers en tien personeelsleden van de beveiliging dood, zegt de lokale politiechef. Om de gijzelaars te bevrijden, zou het leger drones en zware wapens hebben ingezet. Alle terroristen zouden zijn gedood.

Toen ik buiten het hotel stond, zag ik nog maar acht van ons. Misschien was de rest doodgeschoten.

Aden Ali, overlevende

Overlevende Aden Ali zegt tegen Reuters dat hij thee aan het drinken was toen hij explosies hoorde. Terwijl hij vluchtte met zo'n twaalf anderen werd op hem geschoten. "Toen ik buiten het hotel stond, zag ik nog maar acht van ons. Misschien was de rest doodgeschoten."

Een andere groep mensen vluchtte naar een etage boven hen, waar ze volgens Ali gedood werden door de aanvallers. De trappen werden opgeblazen om te voorkomen dat ze zouden vluchten. Dat bemoeilijkte ook de reddingsoperatie van het leger.

Bij het gebouw zijn mensen bezig om de ravage op te ruimen. De aanval op het hotel was de eerste grote aanslag sinds het aantreden van president Hassan Sheikh Mohamud in mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl