Dennis Foggia in de MotoGP
NOS Sport

Grote verandering in MotoGP: volgend jaar sprintraces bij elke grand prix

Net als bij de Formule 1 worden ook in de MotoGP sprintraces ingevoerd. De organisatie van de WK wegrace wil vanaf volgend seizoen bij elke grand prix ook een sprintrace houden, met als doel om meer publiek en tv-kijkers te trekken. Bij de Formule 1 worden dit seizoen de sprintraces maar bij drie races gehouden.

Een sprintrace is een manier voor motorcoureurs om extra punten te verdienen in een grand prix-weekend. Wel zijn de regels anders dan bij de Formule 1.

Francesco Bagnaia in Assen

De regels voor de sprintrace bij de MotoGP zijn anders dan bij de Formule 1. Zo is de uitslag van de sprintrace niet bepalend voor de startvolgorde van de hoofdrace op zondag. De MotoGP houdt daarvoor de uitslag van de kwalificatie aan.

De winnaar krijgt 12 punten, de nummer 2 mag 9 punten bijschrijven voor de WK-stand en de coureur die als derde eindigt krijgt 7 punten. Het loopt zo af tot 1 punt voor de nummer 9 van de sprintrace.

In de hoofdrace krijgen de eerste vijftien coureurs punten, waarvan 25 voor de winnaar.

Jorge Viegas, voorzitter van de internationale motorsportfederatie FIM: "We hebben de afgelopen twee jaar tijdens de coronacrisis allemaal veel opofferingen gedaan om dit kampioenschap draaiende te houden. We hebben meer publiek, een betere show en meer zichtbaarheid op tv nodig. Dus moeten we een beter programma aanbieden en de zaterdag aantrekkelijker maken".

Kritiek

De sprintraces worden alleen ingevoerd in de MotoGP. De Moto3 en Moto2, waarin de Nederlanders Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh uitkomen, houden vast aan het huidige concept.

Niet iedereen is overigens blij met de extra races. Regerend wereldkampioen Fabio Quartararo, ook de huidige WK-leider, noemde het "een ontzettend dom idee". De Fransman denkt dat het raceweekeinde te druk wordt voor de MotoGP-coureurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl