NOS NieuwsAangepast

Politie mag preventief fouilleren voor aanmeldcentrum Ter Apel

Het gebied rond het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel geldt voorlopig als veiligheidsrisicogebied. Dat heeft de gemeente Westerwolde besloten. Dit betekent dat agenten vanaf nu preventief mogen fouilleren bij het aanmeldcentrum en dat het cameratoezicht wordt verscherpt.

Buiten de poorten van het centrum sliepen afgelopen nacht 300 asielzoekers en er zijn geregeld opstootjes. Asielzoekers geven aan dat ze zich onveilig voelen en ook de veiligheid van medewerkers en vrijwilligers is in het geding.

Al weken staan er schaduwdoeken op het grasveld voor het aanmeldcentrum, waar asielzoekers geregeld in de openlucht slapen. Soms kiezen ze daarvoor, omdat ze hopen dan eerder aan de beurt te zijn voor hun registratie. Maar steeds vaker is er in het hele land geen bed te vinden en slapen de asielzoekers noodgedwongen buiten.

In deze video leggen asielzoekers uit dat ze zelf wacht lopen bij hun slaapplaats en dat er gestolen wordt. De gedoneerde blauwe tenten zijn deze week weggehaald:

'Ik moet huilen om de kleine kinderen en vrouwen hier in Ter Apel'

De gemeente Westerwolde vraagt de overheid nogmaals met klem om de situatie in Ter Apel structureel te verlichten. Op 17 juni werd de asielopvang en de doorstroom van asielzoekers bestempeld tot een nationale crisis. De veiligheidsregio's springen nu bij met extra plekken, maar hebben eerder aangegeven dat de verantwoordelijke staatssecretaris op 1 oktober een structurele oplossing moet hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl