Primoz Roglic
NOS Wielrennen

Wie houdt Roglic van vierde Vuelta-zege af? 'Grootste concurrent is hijzelf'

Eigenlijk had de Vuelta a España - samen met de Giro d'Italia de grootste wielerronde na de Tour de France - al twee jaar geleden terug moeten keren op Nederlandse bodem, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Nu is het zover, in Utrecht maakt iedereen zich op voor de eerste etappe: een ploegentijdrit.

De Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma met de gedoodverfde winnaar Primoz Roglic gaat vanavond als laatste van start. Wie kan de Sloveen van zijn vierde Vuelta-zege op rij afhouden en op welke Nederlanders moeten we letten? Wielercommentator Stef Clement over de Ronde van Spanje.

Wie houdt Roglic van zijn vierde Vuelta-zege af?

"In eerste instantie Roglic zelf. Het was voor veel mensen al verrassend dat hij aan de start staat. Hij is uitgevallen in de Tour de France met heftige blessures, waaronder twee gebroken rugwervels. Dus het is nog maar te bezien hoe goed dat-ie is."

"Uiteindelijk kan er in drie weken veel gebeuren. Het is een groot cliché, maar o zo waar. Maar als je het over andere klassementsrenners hebt dan denk ik aan Simon Yates (Bike Exchange), Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) en de hoop van de Belgen: Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl). Zoals wij hopen op Thymen Arensman van Team DSM."

Wat kunnen we van de Nederlandse wielrenners verwachten?

"Het is kijken naar Arensman en Wilco Kelderman. En niet te vergeten: Jetse Bol in Spaanse dienst van Burgos. Maar vanavond zetten we toch wel een klein vinkje achter de naam van Robert Gesink. Mocht Jumbo-Visma de ploegentijdrit winnen, dan denk ik dat ze toch wel afspreken om Gesink als eerste over die streep te brengen en daarmee in de rode trui te zien."

Robert Gesink van Jumbo-Visma zwaait naar het publiek in Utrecht.

"Verder houden we nog een oogje op Dylan van Baarle in dienst van Ineos-Grenadiers natuurlijk en in dit veld is het ook opletten op Danny van Poppel. Hij is mee als lead-out, daar had hij ook expliciet om gevraagd, maar hij won al eerder een etappe in de Vuelta."

Vanavond start de Vuelta in Utrecht met de ploegentijdrit. Alle ogen zijn gericht op Jumbo-Visma, is dat terecht?

"Ze hebben een ploeg met Eduardo Affini, Rohan Dennis, Mike Teunissen en natuurlijk Gesink. Het is een sterke ploeg en ze zijn ook thuisfavoriet. Alhoewel ik geloof dat dat niet een heel groot voordeel is. Zij zelf zien in Bike Exchange een grote concurrent voor de ploegentijdrit, de ploeg van Yates."

"Daar zitten ervaren baanwielrenners en daar is de ploegenachtervolging ook eigenlijk een tijdrit. Zij zijn getraind op deze discipline."

De eerste drie dagen rijdt het peloton door Nederland. Na de ploegentijdrit van vanavond volgt zaterdag een etappe van Den Bosch naar Utrecht. Het Nederlandse uitstapje eindigt zondag met een rit met start en finish in Breda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl