Minister Kaag van Financiën
NOS Nieuws

Lastig om dit jaar nog iets aan koopkracht te doen, vreest kabinet

"Het wordt hartstikke lastig om nog dit jaar iets aan de koopkracht te doen." Dat zei vicepremier en minister van Financiën Kaag over de cijfers van het Centraal Planbureau. Volgens het CPB daalt de koopkracht van huishoudens dit jaar met 6,8 procent en herstelt die volgend jaar met 0,6 procent alleen licht.

Het kabinet praat komende week over de begroting en maatregelen om iets aan de koopkracht te doen. Kaag zei dat het kabinet nog bekijkt wat er mogelijk is. Als optie noemde ze een eenmalige maatregel om "de meest kwetsbare huishoudens, maar ook een groeiende groep lage en middeninkomens op een verstandige manier te helpen".

Kaag denkt daarbij vooral aan "gerichte maatregelen", dus waarvan alleen bepaalde groepen profiteren. De minister zei verder dat ze ook wil kijken naar een verschuiving van de lasten op arbeid en naar de ongelijkheid van vermogens.

Nog erger dan we dachten

Minister Adriaansens van Economische Zaken noemde de cijfers van het CPB "nog erger dan we dachten, historisch en van ongekende omvang".

De Tweede Kamer roept het kabinet op tot actie en daarbij reageren oppositiepartijen het felst. PVV-leider Wilders vindt het "crimineel dat Rutte en Kaag nog niets aan de koopkracht hebben gedaan".

PvdA-leider Kuiken wil dat het kabinet "alles uit de kast trekt". Volgens haar staan alle seinen op rood. Haar SP-collega Marijnissen vindt de cijfers totaal geen verrassing. "En wij hebben een minister van Financiën die de hele zomer onzichtbaar is."

Winkelend publiek merkt nu al dat inkopen doen een stuk duurder is geworden:

Boodschappen doen wordt merkbaar duurder: 'Je let veel beter op'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl