ANP
NOS Voetbal

AZ neemt in eerste play-offduel ruim afstand van Gil Vicente

AZ is de play-offs in de Conference League begonnen met een afgetekende 4-0 overwinning op Gil Vicente. Na de 1-0 ruststand wisten de Alkmaarders in het laatste kwartier duidelijk afstand te nemen van de gasten uit Portugal, die zelf amper tot kansen kwamen.

AZ begon aan de dubbele confrontatie met Gil Vicente in de wetenschap dat Nederlandse clubs het vaak erg lastig hebben tegen Portugese teams, doorgaans meesters in het ontregelen. De laatste zeven knock-outontmoetingen liepen zonder uitzondering slecht af voor de vertegenwoordigers van de eredivisie, met Ajax en PSV als meest recente voorbeelden: zij liepen zich vorig seizoen allebei vast op Benfica.

AZ was er dan ook op gebrand om in eigen huis een stevige basis te leggen tegen de huidige nummer 10 (na één zege en één nederlaag) van de Primeira Liga, die het vorige seizoen als nummer vijf afsloot en daardoor mocht debuteren op het Europese podium. Gil Vicente schakelde in de vorige ronde Riga FC uit door in Letland 1-1 te spelen en thuis met 4-0 te winnen.

Topscorer blijft aan de kant

Dat de gasten niet in de eerste plaats naar Alkmaar waren afgereisd om zelf tot scoren te komen, leek al uit de opstelling te kunnen worden opgemaakt. Spits Fran Navarro, die de afgelopen competitie zestien keer het net vond en ook tegen Riga twee goals maakte, ontbrak immers in de basiself. De 24-jarige Spanjaard zat echter ook niet op de bank en moest het duel dus kennelijk wegens een blessure aan zich voorbij laten gaan.

ANP
Myron van Brederode verschijnt dreigend voor het Portugese doel

Het was desalniettemin voor AZ, een week geleden in eigen huis met maar liefst 7-0 te sterk voor Dundee United, zoeken geblazen naar gaatjes in de vijandelijke verdediging. Die dacht Myron van Brederode na een kleine tien minuten gevonden te hebben, maar hij schoot voorlangs en werd bovendien - ogenschijnlijk ten onrechte - wegens buitenspel afgefloten.

Halverwege de eerste helft had AZ dan toch beet. De mee opgerukte linksback Milos Kerkez, die de naar Ajax vertrokken aanvoerder Owen Wijndal steeds meer doet vergeten, leverde een fraaie voorzet af, die Dani de Wit met een krachtige kopbal tot doelpunt promoveerde. Die 1-0 voorsprong kwam tot aan de rust niet in gevaar, maar AZ wist zelf ook weinig meer te creëren.

Handje achter schuiver

Na de pauze duurde het een kwartier voordat het thuispubliek weer eens opveerde. Na een prachtige dubbele een-twee kon Tijjani Reijnders uithalen. Andrew da Silva Ventura wist nog net een handje achter de schuiver te krijgen.

ANP
AZ-spits Vangelis Pavlidis schiet van dichtbij tegen de Gil Vicente-doelman aan

De Vicente-doelman kwam tien minuten later met de schrik vrij toen hij Matheus Batista in een lastig parket bracht. De door De Wit belaagde invaller verspeelde de bal, waarna de inglijdende Vangelis Pavlidis van dichtbij tegen Ventura aanschoot.

Invaller Mayckel Lahdo sloeg in de 78ste minuut wel toe. Nadat Vicente-verdediger Ferrugem een voorzet van Hakon Evjen tegen de paal had gewerkt, nam de Zweedse aanwinst de rebound voor zijn rekening. Daarmee bleek het Portugese verzet gebroken. In de slotfase schoot Pavlidis de 3-0 binnen en bepaalde Mees de Wit - ook al een verse kracht aan Alkmaarse zijde - de eindstand op 4-0.

Volgende week donderdag is de return in Portugal.

De Wit na ruime zege op Gil Vicente: 'We roken bloed'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl