Russische militairen in de buurt van Cherson
NOS Nieuws

Ze hebben ons in absolute wilden veranderd, zegt Russische ex-militair

Een Russische ex-parachutist die meevocht in Oekraïne uit zware kritiek op zijn leidinggevenden. "Ze hebben mensen in absolute wilden veranderd", schrijft Pavel Filatjev in zijn online gepubliceerde verslag. Ook vindt hij dat Rusland onrechtmatig het buurland is binnengevallen, blijkt uit het 141 pagina's lange relaas.

Het leger van Rusland verkeert volgens Filatjev in deplorabele staat. Rantsoenen die ver over datum zijn, hongerige en ongedisciplineerde soldaten, roestige geweren, gebrekkige communicatie en onduidelijke doelstellingen: het uitgebreide verhaal sluit aan bij eerdere berichten van en over Russische militairen.

In deze tweet zie je een foto van Filatjev:

De 34-jarige beschrijft hoe zijn eenheid na de inname van de haven van Cherson aan het plunderen sloeg. Alles van waarde werd meegenomen, zoals computers. Maar de parachutisten waren vooral op zoek naar eten. "Als wilden aten we alles wat er was. We gaven nergens meer iets om. De meesten van ons hadden een maand buiten doorgebracht zonder enig comfort, douche of normaal eten."

Leidinggevenden geven volgens Filatjev helemaal niets om het welzijn van hun manschappen. Als voorbeeld geeft hij de opmars naar Cherson. "We waren een ideaal doelwit", schrijft de ex-militair. Hij beschrijft dat de soldaten in verouderde en ongepantserde jeeps reden en soms 20 minuten stilstonden. Ook vielen er doden en gewonden als gevolg van beschietingen door collega-eenheden. "Het was onduidelijk wat het plan was en zoals altijd wist niemand iets."

De spijtoptant schrijft dat hij zijn daden en die van zijn kameraden niet goed wil praten. Wel vindt het hij belangrijk om duidelijk te maken waarom militairen zulk gedrag vertonen. "De militair weet dat zo'n computer meer waard is dan zijn salaris. En niemand weet of hij morgen nog in leven is."

In zijn directe omgeving hebben Russische strijdkrachten geen oorlogsmisdaden gepleegd, stelt Filatjev op basis van wat hij heeft gezien. Wel beschrijft hij dat er veel woede is onder de strijdkrachten. De berichten van Russische staatsmedia dat iedereen de oorlog steunt, kloppen volgens hem niet.

"De meeste militairen zijn ontevreden. Over Poetin en zijn beleid en de minister van Defensie, die nooit heeft gediend in het leger."

De waarheid is dat wij Oekraïne zijn binnengevallen.

Pavel Filatjev, ex-parachutist Russische leger

Filatjev is op aanraden van naasten Rusland ontvlucht, maar sprak daarvoor in Moskou met een journalist van The Guardian. De Rus heeft documenten en foto's laten zien die bevestigen dat hij als parachutist gestationeerd was bij de 56ste luchtbrigade op de Krim.

Infectie aan het oog

Filatyev raakte gewond tijdens "het uitvoeren van speciale taken in Oekraïne", staat in de officiële documenten. Hij liep naar eigen zeggen een infectie op aan zijn oog als gevolg van artilleriebeschietingen. Bij elkaar is hij ongeveer twee maanden aan het front geweest. Uit de papieren zou ook blijken dat de voormalig militair zijn klachten eerst naar het Kremlin heeft gestuurd. Pas daarna heeft hij volgens de krant de publiciteit gezocht.

"Het verandert misschien niets, maar ik weiger verder deel te nemen aan deze gekte. Ethisch zou het makkelijker zijn als Oekraïne ons had aangevallen. Maar de waarheid is dat wij Oekraïne zijn binnengevallen."

Kritiek op de oorlog in Oekraïne is verboden in Rusland, waar alleen mag worden gesproken van een 'speciale militaire operatie'. Naast Filatjev hebben nog enkele militairen zich openlijk uitgesproken over de oorlog en hun rol daarin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl