Benfica-coach Roger Schmidt werkte de afgelopen twee seizoenen bij PSV

Oud-PSV-coach Schmidt met Benfica dicht bij Champions League na winst op Kiev

Drie maanden na zijn laatste wedstrijd als coach van PSV heeft Roger Schmidt de zaken prima op orde bij zijn nieuwe club Benfica. Na een goede start in de competitie zetten de Portugezen woensdagavond een grote stap richting het hoofdtoernooi van de Champions League.

In het eerste duel in de play-offs rekende Benfica uit met 2-0 af met Dinamo Kiev. Vanwege de oorlog in Oekraïne werd de wedstrijd gespeeld in het Poolse Lodz. Als gevolg van de Russische inval is Dinamo de afgelopen maanden vrijwel alle buitenlandse sterren kwijtgeraakt.

Neres geeft assist

Tegen Benfica stonden er daardoor tien Oekraïners in de basis. Hoewel de meeste van hen beschikken over redelijk wat internationale ervaring, waren ze vanaf het begin niet opgewassen tegen het elftal van Schmidt, die onder meer een basisplaats had ingeruimd voor David Neres.

De Braziliaanse vleugelspits vertrok in januari van Ajax naar Sjachtar Donetsk, Na het uitbreken van de oorlog vluchtte hij Oekraïne uit, zonder een wedstrijd voor de club te hebben gespeeld. Benfica pikte hem vervolgens op.

Gilberto heeft Benfica op een 1-0 voorsprong gezet

Neres' landgenoot Gilberto zette Benfica in Lodz na ongeveer tien minuten op 1-0. De rechtsback was mee naar voren gekomen en knalde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied snoeihard achter doelman Georgiy Bushchan.

Nog voor rust hadden de Portugezen, die vorig jaar in de laatste Champions League-voorronde te sterk waren voor het PSV van Schmidt, de voorsprong verdubbeld. Neres pikte de bal op na slecht terugspelen en stelde Goncalo Ramos in staat om te scoren.

Oekraïense competitie begint

De return in Lissabon is volgende week dinsdag. Vijf dagen later begint Dinamo Kiev aan de competitie in Oekraïne, die ondanks de oorlog in het land van start gaat. Alle wedstrijden worden zonder publiek gespeeld.