In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Werkgever softwarebedrijf geeft iedereen 500 euro erbij om inflatie op te vangen

Een softwarebedrijf in Alphen aan den Rijn gaat zijn medewerkers een maandelijkse loonsverhoging van 500 euro geven, ongeacht de hoogte van het salaris en of ze fulltime of parttime werken. Zo zegt het bedrijf iets doen aan de oplopende rekeningen die het personeel moet betalen.

Door de hoge inflatie en de stijgende energieprijzen vragen veel Nederlanders zich af of ze hun rekeningen nog wel kunnen betalen. Niet alleen huishoudens met lage inkomens, maar ook middeninkomens hebben moeite om rond te komen.

Terwijl zijn bedrijf groeide, zag directeur Machiel van der Schoot dat zijn personeel steeds hogere rekeningen moest betalen. "Ik las in de krant dat de prijzen de pan uit rijzen. Het voelde niet goed dat het bedrijf zo groeide en mijn werknemers steeds minder geld overhielden", vertelt hij aan Omroep West. "Ik zeg altijd: alleen door te delen kan je vermenigvuldigen."

Geen procentuele verhoging

Om te zorgen dat iedereen de vaste lasten kan betalen, heeft Van der Schoot niet voor een procentuele verhoging gekozen. "We willen geen onderscheid maken tussen de mensen die niet zoveel verdienen en die al een hoog salaris hebben", legt hij uit.

De loonsverhoging is voor de 35 werknemers die sinds 2021 of daarvoor in dienst zijn. "De mensen die daarna in dienst kwamen zijn al ingestroomd op een hoger salaris om aan hun kosten tegemoet te komen", aldus Van der Schoot.

Oproep kabinet

Het kabinet deed eerder een oproep aan werkgevers om de salarissen te verhogen. "Het zijn uitzonderlijke tijden die vragen om uitzonderlijke maatregelen", zei minister Van Gennip van Sociale Zaken gisteren. "We kunnen dit alleen met elkaar oplossen, dus ook met de werkgevers. Er is ruimte om de salarissen te verhogen."

De regering deed al eerder een oproep aan de werkgevers om de lonen te verhogen. Van Gennip: "Hier en daar zie je ook wel dat de lonen stijgen, maar het houdt geen gelijke tred met de prijsstijgingen." Minister Kaag van Financiën liet zich in vergelijkbare woorden uit. "Hogere lonen zijn een structurele oplossing. Niet alles kan van de overheid komen", zei ze.

Advertentie via Ster.nl