ANP
NOS Nieuws

Toch beperkt aantal fans welkom bij ADO Den Haag, na rellen eind mei

Voetbalclub ADO Den Haag mag bij de eerstvolgende thuiswedstrijd een beperkt aantal supporters ontvangen. Dat heeft de gemeente besloten in samenspraak met politie en het Openbaar Ministerie. De eerstedivisieclub speelt op 28 augustus thuis tegen Jong Ajax. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de spelers in een leeg stadion zouden voetballen, vanwege de rellen eind mei tijdens en na de nacompetitiewedstrijd tegen Excelsior.

Nu is besloten dat toch publiek welkom is, maar het stadion is alleen toegankelijk voor seizoenkaarthouders en sponsoren. Supporters van Ajax zijn sowieso al jaren niet welkom in Den Haag, vanwege rellen in 2006.

De beperkingen gelden volgens ADO in principe ook voor de thuiswedstrijd tegen Jong AZ op 9 september, maar daarover moet nog een definitief besluit worden genomen.

Afgelopen zondag speelde de club uit Den Haag het eerste thuisduel van het seizoen voor lege tribunes. Dat was het gevolg van een sanctie van de KNVB voor de rellen.

Eind mei bekogelden relschoppers in en rondom het ADO-stadion de politie met vuurwerk en stenen:

Politie arresteert tientallen boze ADO-fans na verloren promotieduel

Na de ongeregeldheden in mei concludeerde een onderzoeksbureau dat de veiligheid bij ADO te wensen overliet. De club heeft inmiddels een aantal maatregelen genomen en die zijn voor de lokale driehoek van politie, OM en gemeente voldoende om weer fans toe te laten.

Daarbij wordt niet het hele stadion opengesteld; alleen het hoofdgebouw de Aad Mansveldtribune en de Haaglandentribune zijn weer open voor publiek. Sponsoren kunnen daarnaast gebruikmaken van hun skybox.

Club hoopte op meer

ADO Den Haag respecteert het besluit, maar had op meer gehoopt. "De lokale driehoek wil echter geen enkel risico op herhaling nemen en in dat kader is dit het enige acceptabele alternatief", aldus de club.

Burgemeester Van Zanen schrijft aan de gemeenteraad dat het een eerste stap is naar wedstrijden "met een maximaal uit- en thuispubliek".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl