Badr Hari
NOS Sport

Glory verbiedt fans ontbloot bovenlijf en alcohol richting nieuwe titelgevechten

  • Bart van Dooijeweert

  • Bart van Dooijeweert

Kickboksbond Glory hoopt een moeilijke periode dit weekend af te sluiten. Zaterdag wordt er voor het eerst in vijf maanden weer een evenement met publiek gehouden. Het moet een opwarmertje worden voor een groot evenement in oktober in Gelredome, waarbij drie wereldtitels op het spel staan.

In maart moest een gevecht in Hasselt gestaakt worden wegens rellen op de tribune. Met een reeks veiligheidsmaatregelen moeten dergelijke incidenten in de toekomst voorkomen worden.

"We hebben tien jaar lang zonder incidenten evenementen kunnen organiseren, maar elk incident is er natuurlijk één te veel", zegt Glory-topman Robbie Timmers. "Door de nieuwe maatregelen moet de veiligheid van alle bezoekers gewaarborgd blijven."

Voetbalhooligans

De rellen in Hasselt ontstonden tijdens het gevecht van de Pool Arek Wrzosek, die het opnam tegen Badr Hari. Wrzosek betrad de ring met een vlag van Legia Warschau en hooligans van die Poolse voetbalclub waren de aanstichters van de ongeregeldheden op de tribune.

Glory zal geen tickets meer verkopen aan grote groepen, zoals in Hasselt wel het geval was. Wrzosek nodigde daar 200 'fans' uit.

Toeschouwers met ontbloot bovenlijf zijn niet langer welkom bij Glory. Als ze hun shirt niet willen aantrekken dienen ze te vertrekken.

Voortaan zullen alle tickets op naam staan, zodat de kickboksbond van elke bezoeker de identiteit en zitplaats kent. Met een camerasysteem worden de toeschouwers in de gaten gehouden. Bovendien hebben de vechters nieuwe gedragsregels gekregen en kunnen ze boetes krijgen als ze die overtreden.

Alcoholverbod

Voorheen hield Glory de lokale richtlijnen aan bij het organiseren van de gevechten. Zo kon het zijn dat de maatregelen per evenement verschilden. In Nederland was het bijvoorbeeld al verboden om alcohol te verkopen bij vechtsportevenementen, maar in België was dat wel toegestaan.

Nu kiest Glory ervoor om een eigen beleid te kiezen en dat in elk land te hanteren. Daardoor zal elk evenement alcoholvrij zijn, zo ook zaterdag in Düsseldorf.

Daarnaast is het voortaan verboden voor toeschouwers om voetbalshirts te dragen of met ontbloot bovenlijf op de tribune te zitten. "Met dit aangepaste fanbeleid willen we onhandelbare fans sneller kunnen aanpakken, zodat escalaties kunnen worden voorkomen", meldt de kickboksbond.

Ten slotte meldt Glory dat het de samenwerking op het gebied van veiligheid met "verschillende partners" heeft verbeterd. Met betere communicatie hadden de problemen in Hasselt mogelijk voorkomen kunnen worden.

Poolse fans werden dag eerder in Brussel al opgepakt

Daags voor het gevecht werd een aantal Poolse fans namelijk al opgepakt in het uitgaansgebied van Brussel. Sommigen arrestanten hadden kaarten voor het gevecht in Hasselt op zak toen ze gefouilleerd werden. Maar de politie van Brussel verzuimde om hun collega's in Hasselt in te seinen over de agressieve Polen die in aantocht waren.

Met de reeks maatregelen kan Glory het vizier weer op de toekomst richten. "Door corona hebben we een moeilijke tijd gehad, waarin we weinig gevechten hebben kunnen organiseren. Maar nu zijn we weer helemaal terug", aldus Timmers, die met Glory in de komende jaren "vrijwel maandelijks" een kickboksevenement wil organiseren.

Zaterdagavond pakt Glory de draad weer op in het Duitse Düsseldorf, waar de Belgische Marokkaan Jamal Ben Saddik de grote publiekstrekker is. Maar er wordt ook al reikhalzend uitgekeken naar 8 oktober, wanneer Badr Hari en Alistair Overeem tegenover elkaar staan in de Gelredome.

Hagenaar Khbabez in titelgevecht

Bovendien maakt Glory bekend dat er op die avond ook drie wereldtitelgevechten gehouden zullen worden. Bij een daarvan verschijnt de Hagenaar Tarik Khbabez in de ring.

Khbabez moest vorig jaar nog geblesseerd opgeven tegen wereldkampioen zwaargewicht Rico Verhoeven. Vervolgens verloor hij nog twee gevechten en besloot hij over te stappen naar het lichtzwaargewicht (tot 95 kilo).

In mei vocht Khbabez nog op een evenement van Glory, waarbij wegens de rellen in Hasselt geen publiek welkom was. Bekijk hier een reportage van dat gevecht achter gesloten deuren.

Glory krabbelt met gratis event weer op na rellen in Hasselt

Khbabez neemt het in het titelgevecht op tegen de Litouwer Sergej Maslobojev. "Tarik is een vechter in hart en nieren", omschrijft Timmers. "Ze noemen hem de Tank, omdat hij altijd maar door blijft vechten. Ik weet zeker dat hij in deze gewichtsklasse mooie dingen kan laten zien."

Er staat in Gelredome ook een titelgevecht tussen de Amerikaanse Tiffany van Soest en de Française Sarah Moussaddak in het bantamgewicht op het programma. En de Marokkaanse Amsterdammer Tyjani Beztati verdedigt zijn wereldtitel in het lichtgewicht tegen de winnaar van het duel tussen de Bulgaar Stoyan Koprivlenski en de Fransman Guerric Billet, die het zaterdag in Düsseldorf tegen elkaar opnemen.

Wereldtitel Verhoeven

In het voorjaar van 2023 zal Rico Verhoeven zijn wereldtitel weer verdedigen tegen een nog onbekende tegenstander. Diverse zwaargewichten, onder wie Hari, Overeem, Ben Saddik, Adegbuyi, Rigters en Plazibat hopen zich de komende maanden kandidaat te stellen voor dat titelgevecht. Hari en Overeem staan op 8 oktober in Arnhem tegenover elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl