Tim van Rijthoven in Rosmalen
NOS Sport

Wissel in Davis Cup-team: Van Rijthoven wel, Haase niet mee naar Finals

Een opvallende wissel in het Davis Cup-team in aanloop naar de Davis Cup Finals: Tim van Rijthoven doet wel mee, de ervaren Robin Haase niet. Captain Paul Haarhuis maakte maandag zijn selectie bekend voor de finales, die in september worden gespeeld in het Schotse Glasgow.

Naast Van Rijthoven (ATP-121) wees Haarhuis Botic van de Zandschulp (ATP-24), Tallon Griekspoor (ATP-45) en de dubbelspecialisten Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop aan. Dubbelveteraan Jean-Julien Rojer is er niet bij.

Geen Haase

Opvallendste naam die ontbreekt op het lijstje van Haarhuis is die van de 35-jarige Haase. De Hagenaar was jarenlang kopman van het Davis Cup-team, maar is inmiddels op de wereldranglijst afgezakt naar de 282ste positie.

In maart van dit jaar kwam Haase nog in actie in de Davis Cup, toen hij al een reserverol had. In de afsluitende partij van de confrontatie met Canada won hij van Steven Diez (6-1, 6-2). De Nederlandse tennissers plaatsten zich toen voor de tweede keer in de geschiedenis voor de Finals.

Haase was er in maart voor de 28ste keer bij om Nederland te vertegenwoordigen in de Davis Cup. Daarmee nam hij het record van huidig captain Haarhuis over.

V.l.n.r.: Wesley Koolhof, Matwe Middelkoop, Botic van de Zandschulp, Robin Haase en Tallon Griekspoor bij de Davis Cup-ontmoeting tegen Canada.

Vijf maanden later ziet de wereld er totaal anders uit. Haase is het slachtoffer van de stormachtige ontwikkeling die Tim van Rijthoven afgelopen zomer doormaakte.

Van Rijthoven won het grastoernooi van Rosmalen door in de finale wereldtopper Daniil Medvedev uit Rusland te verslaan. En tot ieders verrassing haalde de 25-jarige erna met een wildcard de vierde ronde op Wimbledon, waarin Novak Djokovic te sterk was.

Davis Cup Finals

De groepsfase van de finale van de Davis Cup wordt gespeeld in vier speelsteden. Oranje treft in Glasgow (13 t/m 17 september) in de groepsfase Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Kazachstan. De twee beste landen uit de groep plaatsen zich voor de knock-outfase, van 21 tot en met 27 november in Malaga.

"Een zeer pittige uitdaging", zegt Haarhuis. Maar: "Het team heeft het afgelopen jaar qua niveau laten zien dat ze met de top van de tenniswereld mee kunnen."

Nederland deed één keer eerder mee aan de Davis Cup Finals. In 2019 verloor Oranje in Madrid van Groot-Brittannië en Kazachstan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl