Reuters
NOS Nieuws

Lichamen Oekraïense stad Roebizjne opgegraven voor waardige begrafenis

In de Oekraïense stad Roebizjne zijn mensen bezig met het opgraven van inwoners die tijdens gevechten in de stad zijn omgekomen. De lichamen worden in doodskisten gelegd en herbegraven op kerkhoven, iets wat tot nu toe niet mogelijk was vanwege de hevige gevechten in het gebied.

Roebizjne ligt in de oostelijke regio Loegansk, die sinds begin juli onder controle van de Russen staat. Voor de oorlog woonden er ongeveer 50.000 mensen.

De mensen die tijdens de gevechten zijn gesneuveld, zijn vaak snel in ondiepe graven gelegd in bijvoorbeeld achtertuinen en grasvelden. Een van de slachtoffers in zo'n onofficieel graf is de moeder van de 48-jarige Lilia Aj-Talatini.

Toen de Russische aanval in maart begon, kostte het Aj-Talatini tien dagen om het appartement van haar ouders te bereiken. Toen de vrouw eenmaal aankwam, lag haar moeder op sterven. "Haar handen waren blauw geworden, haar huid was grauw en ze had kringen onder haar ogen", zegt ze tegen persbureau Reuters.

Nadat haar moeder was overleden, was het niet mogelijk om haar lichaam naar het kerkhof te brengen. Aj-Talatini en haar man hadden bovendien geen spades, waardoor een graf graven ook onmogelijk was. Uiteindelijk heeft het echtpaar het lichaam naar een kuil gebracht, terwijl er om hen heen nog hevig gevochten werd. Aj-Talatini's moeder wordt nu alsnog begraven op het kerkhof.

  • Reuters
    Lilia Aj-Talatini (48) laat een foto van haar overleden moeder zien
  • Reuters
    De opgegraven lichamen worden in doodskisten gelegd
  • Reuters
    Een forensische expert onderzoekt een opgegraven lichaam in een speciaal opgezet kamp

Op de plek waar Aj-Talatini's moeder lag, zijn nog vijf andere lichamen geborgen. Volgens het bestuur van Loegansk, dat onder controle van Moskou staat, zijn er de afgelopen dagen 104 lichamen opgegraven in Roebizjne.

"Veel van hen hebben wonden die zijn veroorzaakt door granaatscherven. En er zijn er ook een aantal met schotwonden", zegt een functionaris van de zelfverklaarde volksrepubliek, die het opgraven coördineert. Ze schat dat er in totaal zo'n 500 mensen in onofficiële graven liggen, verspreid door de stad.

Een Russische forensisch expert zegt tegen Reuters dat dna-materiaal apart wordt bewaard, zodat identificatie van de lichamen op een later moment nog mogelijk is.

'Aanvallen afgeslagen'

De gevechten tussen Oekraïense en Russische troepen gaan ondertussen onverminderd door in het oosten en zuiden van Oekraïne. De Russen bestoken tientallen steden in het zuiden met hevige aanvallen, meldt het Oekraïense leger. In de regio Dnipro zouden daarbij zeker dertien doden en tientallen gewonden zijn gevallen.

In het oosten van Oekraïne voeren de Russen hevige aanvallen uit om bepaalde steden in handen te krijgen. Het Oekraïense leger claimt dat de meeste aanvallen zonder succes waren.

Het Britse ministerie van Defensie heeft een kaart gepubliceerd met de actuele situatie:

Bij de zuidoostelijk gelegen stad Zaporizja ligt een grote kerncentrale al ruim een week onder vuur. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap heeft gewaarschuwd om niet te schieten rond de energiecentrale, omdat een kernramp op de loer ligt. De kerncentrale is sinds maart in handen van de Russen.

Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van de beschietingen in de afgelopen dagen. De Oekraïense president Zelensky haalde vandaag uit naar de Russische militairen die volgens hem op de centrale schieten. "Elke Russische militair die op of vanuit de centrale schiet, wordt een speciaal doelwit voor onze inlichtingendienst en ons leger."

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties heeft opgeroepen tot een 'groene zone' bij de kerncentrale, een plek waar niet gevochten mag worden.

De kerncentrale in Zaporizja is belangrijk voor Rusland:

Ingezoomd: kerncentrale Zaporizja grootste van Europa, belangrijk strategisch doel voor Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl