Talibanstrijders en demonstranten in Kabul op 13 augustus
NOS NieuwsAangepast

Jaar na val Kabul wachten nog bijna 500 Afghanen op evacuatie naar Nederland

Een jaar na de val van Kabul wachten nog 496 mensen om geëvacueerd te worden naar Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deze mensen hebben voor de Nederlandse overheid gewerkt, bijvoorbeeld als tolk of beveiliger. Ze zijn in Afghanistan of een buurland en verkeren vaak in gevaarlijke omstandigheden. De Taliban zijn sinds 15 augustus 2021 weer aan de macht in Afghanistan.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken dat er inmiddels 2299 personen naar Nederland zijn gehaald. De meeste mensen die nog in aanmerking komen voor overbrenging zijn nog in Afghanistan (256). De 240 anderen verblijven voornamelijk in Pakistan en in een enkel geval in Iran.

Reis te gevaarlijk

Mensen die al in een buurland verblijven worden de komende weken naar Nederland overgebracht. Bij de personen die nog in Afghanistan zijn is dat ingewikkelder. Volgens Hoekstra gaat het om mensen die de reis naar de grens met Pakistan te gevaarlijk vinden of bijvoorbeeld door ziekte of zwangerschap nog niet konden reizen.

Ook zijn er nog 169 achtergebleven familieleden van Afghanen die al in Nederland zijn. Volgens de minister is bij hen de registratie en toetsing nog niet afgerond, bijvoorbeeld omdat persoonsgegevens nog ontbreken.

Het kabinet wil alle achtergebleven Afghanen uiterlijk in september hebben overgebracht naar Nederland, schreef Hoekstra vorige maand aan de Tweede Kamer. Of die deadline wordt gehaald, kan een woordvoerder niet zeggen, meldt Trouw.

Pakistan

Het naar Nederland halen van Afghanen die voor ons land hebben gewerkt gebeurt op initiatief van de Tweede Kamer. Die nam een motie aan van het D66-Kamerlid Salima Belhaj om zo veel mogelijk lokaal personeel van Nederlandse organisaties te helpen vluchten.

Afgelopen vrijdag kwam nog een groep van 184 mensen uit Afghanistan aan na een chartervlucht uit Pakistan. Het ministerie zei dat in totaal met hulp van de Pakistaanse autoriteiten een kleine 700 mensen uit Afghanistan met zulke charters naar Nederland zijn gebracht.

Een jaar na de machtsovername van de Taliban is er weinig over van de Nederlandse erfenis in Uruzgan:

Een jaar Taliban: wat is er over van Nederlandse erfenis in Uruzgan?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl