In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Explosie bij Leidseplein in Amsterdam, tweede in korte tijd

Op het Kleine-Gartmanplantsoen in Amsterdam, vlak bij het Leidseplein, is vannacht voor een horecapand een explosief afgegaan. Door de explosie is een raam van het gebouw vernield. Eerder deze week vond ook al een explosie plaats bij het plantsoen.

De explosie was iets na 04.00 uur. Volgens de politie zijn er dan nog medewerkers van de horecagelegenheid in het pand als zij een harde knal horen. De knal was ook goed te horen in de omgeving. "Het klonk precies hetzelfde als een paar dagen terug", liet een buurtbewoner weten aan AT5. "Ik kon het alleen horen, niet zien vanuit mijn huis." Er raakte niemand gewond.

Na de explosie zette de politie de omgeving af. Ook werd een explosievenverkenner opgeroepen voor een eerste onderzoek en om te kijken of de situatie inmiddels veilig was, meldt NH Nieuws.

Knal op straat gehoord en gevoeld

Volgens de politie hebben ook het uitgaanspubliek en verschillende politie-eenheden op straat de knal gehoord en gevoeld. Mede vanwege het warme weer was het, ondanks het tijdstip, relatief druk op straat. "We hebben al best wat getuigen gesproken", aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens getuigen kwam de verdachte met een andere persoon vanaf de Stadhouderskade aanlopen. Vervolgens liep de verdachte alleen in de richting van de horecazaak en liet daar een explosief achter. Daarna rende hij weg.

De politie roept mensen op om zich te melden als ze informatie hebben over de explosie, de verdachte en de persoon die bij hem was. Verder zoekt de politie camerabeelden van de explosie.

Tweede explosie

De vorige explosie, in de nacht van zondag op maandag, vond plaats bij een café op het Kleine-Gartmanplantsoen. Toen raakte de voordeur van het café zwaar beschadigd.

Volgens een woordvoerder van de politie lag de explosief dit keer verderop. "De explosie was buiten op straat, ter hoogte van een andere horecagelegenheid", zegt de woordvoerder. De oorzaak van de ontploffing is nog niet duidelijk. Ook is het nog niet bekend of de twee explosies iets met elkaar te maken hebben.

Advertentie via Ster.nl