NOS Sport

Zilveren WK-medaille én olympische kwalificatie voor springruiters

Nederlandse springruiters bemachtigen zilveren plak én ticket voor Parijs

De Nederlandse springruiters hebben zilver veroverd tijdens de landenwedstrijd bij de WK in Herning. Door dit resultaat is Nederland gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Het WK-goud ging naar Zweden, dat na drie van de vier rondes al zeker was van de winst. Het brons was voor Groot-Brittannië. De Nederlandse ploeg haalde een totaal van 19.31 punten.

De Nederlandse equipe, met Sanne Thijssen op Con Quidam RB, Maikel van der Vleuten (Beauville Z N.O.P.), Jur Vrieling (Long John Silver) en Harrie Smolders (Moanco N.O.P.) werd in het zadel geholpen door Duitsland. De directe concurrent van Nederland zag ruiter Andre Thieme van zijn paard vallen, waardoor Duitsland kansloos was voor een goede uitgangspositie.

Springruiters na 'geweldig' zilver: 'Het moet nog even binnenkomen'

Uiteindelijk sleepte Harrie Smolders, die als laatste mocht starten, de medaille uit het vuur door foutloos te blijven én binnen de tijd te finishen. Dat was teamgenoten Thijssen, Van der Vleuten en Vrieling niet gelukt. Thijssen en Van der Vleuten maakten een foutje, Vrieling kwam buiten tijd binnen.

Vrieling was eigenlijk reserve. Hij komt in actie omdat Willem Greve geblesseerd raakte in aanloop naar de WK. Greve brak door een val zijn enkel en bovenarm.

'Gouden generatie'

"Halverwege zag het er nog niet naar uit dat we een medaille zouden pakken, maar er gebeurde op het einde van alles. Het viel vandaag de goede kant op", zei Smolders, die Zweden de terechte winnaar vond. "Zij hebben een gouden generatie van paarden."

"Zweden was de torenhoge favoriet, maar wij hebben met dit team geweldig aansluiting gevonden", vulde Van der Vleuten aan. "Het moet nog even binnenkomen, maar ik denk dat het een geweldige zilveren medaille is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl