NOS Sport

Ook op koningsnummer dressuur verovert Van Liere bronzen WK-medaille

Bij de WK paardensport in het Deense Herning is Dinja van Liere twee dagen na haar bronzen medaille op de Grand Prix Special ook derde geworden op het koningsnummer van de dressuur: de kür op muziek. Emmelie Scholtens eindigde als laatste.

De Britse Charlotte Fry legde een uitstekende kür af en werd door de jury beloond met een hoge score van 90,654 procent. Maandag had zij met haar paard Glamourdale ook al het goud gewonnen op de Grand Prix Special.

Van Liere secuur en harmonieus naar WK-brons bij kür op muziek

De 31-jarige Van Liere kwam met haar paard Hermès na Fry in actie en bleef met 86,900 procent ruim achter de uiteindelijke winnares. Met twee medailles kent ze een sterk debuut op het WK.

Eerder dit jaar werd Van Liere met Hermès al nationaal kampioen en vorig jaar boekte ze al een overwinning in de topwedstrijd van Aken. Ze ontbrak op de Olympische Spelen van Tokio wegens een administratieve fout van de internationale federatie FEI, die niet tijdig kon worden rechtgezet.

Publiek op de banken voor schoondochter Laudrup

Als laatste mocht de Deense publieksfavoriet Cathrine Laudrup-Dufour een score neerzetten. De schoondochter van de Deense oud-topvoetballer Brian Laudrup kreeg de toeschouwers op de banken, maar haar score van 89,411 procent was net te laag voor het goud.

Scholtens (36) was op haar paard Indian Rock als eerste in actie gekomen. Ze zette een score neer van 74,589 procent. Dat leverde haar de vijftiende en laatste plaats op.

ANP
Emmelie Scholtens

Eerder op de dag begonnen de Nederlandse springruiters van bondscoach Jos Lansink met een achtste plaats aan de landenwedstrijd. Dat was bij de springproef op tijd, het eerste onderdeel. Maikel van der Vleuten was met Beauville individueel de beste Nederlander op de veertiende plaats.

Zweden gaat in het landenklassement aan de leiding met 3,69 strafpunten. Frankrijk staat tweede met 5,44 en België derde met 5,49. Nederland heeft 9,31 strafpunten.

De landenwedstrijd telt nog twee manches, een op donderdag en een op vrijdag. De springruiters willen zich op het WK plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs van 2024. Het team van Lansink moet dan eindigen bij de beste vijf landen, exclusief Frankrijk.

Onbenullige fouten

"Ik had het liever iets anders gezien vandaag", zei Lansink. "We hadden net te veel onbenullige fouten. Voor hetzelfde geld waren de balken blijven liggen, maar dat geluk heb je een beetje nodig."

De bondscoach is optimistisch over de komende dagen. "We zijn het hele jaar in de eerste ronde niet perfect geweest, ik ga ervan uit dat het de komende dagen de goede richting op gaat. De paarden zijn fit en de ruiters hebben goed gereden. Maikel had een toprondje. Morgen gaan we voor de nulrondes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl