NOS/Bjarne Woortman
NOS Nieuws

Meer mensen verhuisden van Randstad naar rest van Nederland dan andersom

Vorig jaar verhuisden opnieuw meer mensen vanuit de Randstad naar elders in Nederland. Het ging om 75.000 mensen. Andersom verhuisden er 53.000 mensen van de rest van Nederland naar de Randstad.

Al sinds 2014 stijgt het aantal vertrekkers uit de Randstad. In 2021 waren het er 5000 meer dan het jaar ervoor, zegt het CBS. En sinds 2017 zijn het er ook meer dan het aantal mensen dat jaarlijks vanuit de rest van Nederland naar de Randstad verhuist.

NOS

De laatste paar jaar verlieten vooral meer dertigers, veertigers, vijftigers, zestigers en kinderen de Randstad. Jongeren van 18 tot 25 verhuisden juist vaker naar de Randstad dan omgekeerd. "Die gaan denk ik naar de Randstad om te studeren, werken en te genieten van wat een grote stad te bieden heeft", zegt CBS-hoofdsocioloog Tanja Traag.

'Settelen buiten de Randstad'

"Maar vanaf zo'n 30 jaar begint de trek weg van de Randstad. Mensen gaan settelen, kinderen krijgen en in die levensfase krijgen ze ook woonwensen die je in de Randstad minder makkelijk vindt", aldus Traag. "Denk dan aan een extra slaapkamer, een tuin, weg uit de drukte."

Mirjam Vink verruilde Amsterdam voor een groot huis met een enorme tuin in een rustig dorp in Groningen:

Vanuit Amsterdam naar een dorp: 'Ze zien ons niet als indringer'

Naar verhouding krijgen vooral gebieden in de buurt van de Randstad er Randstedelingen bij. Het gaat bijvoorbeeld om Schouwen-Duiveland, de Veluwe en het noordelijke deel van Noord-Holland. "Dit zijn vaak mensen die wel in de Randstad blijven werken, maar wat verder weg gaan wonen", zegt Traag.

Randstad groeit wel

Maar ook verder weg van de Randstad zijn er regio's die relatief veel Randstedelingen aantrekken, zoals delen van Drenthe, het zuiden van Friesland, de Achterhoek en Oost-Groningen. "Dan heb je het vaak over hogere leeftijdsgroepen, die niet meer veertig uur op een werkplek hoeven te zijn."

Het gaat bij deze cijfers wel alleen om verhuizingen binnen Nederland. Hoewel er veel mensen uit de Randstad vertrekken, groeit de bevolking in de Randstad wel fors, doordat mensen van buiten Nederland er komen wonen en doordat er meer geboortes dan sterftes zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl