FC Twente viert de gelijkmaker van Robin Pröpper

Twente bibbert tien minuten tegen Cukaricki, maar gaat freewheelend naar Fiorentina

Het leek donderdagavond nog even spannend te worden, maar na tien minuten stelde FC Twente al orde op zaken. De ploeg uit Enschede won thuis met 4-1 van Cukaricki, nadat de Serviërs vorige week in de uitwedstrijd al met 3-1 werden geklopt.

Daardoor plaatst Twente zich voor de play-offs van de Conference League, de laatste horde tot de groepsfase. Daarin wacht het Italiaanse Fiorentina. Volgende week donderdag is de heenwedstrijd in Toscane en zeven dagen later volgt de return in de Grolsch Veste.

Tien minuten bibberen

In de openingsfase van de eerste Europese thuiswedstrijd sinds 2014 leek FC Twente een moeilijke avond tegemoet te gaan. Cukaricki was de betere ploeg en scoorde in de zevende minuut via voormalig FC Emmen- en PEC Zwolle-aanvaller Luka Adzic, die de bal door de benen van doelman Lars Unnerstall schoof.

Met deze kopbal zorgde Michel Vlap voor de 2-1

De Serviërs kregen nog een grote kans, maar tien minuten na de openingstreffer scoorde Twente bij de eerste de beste mogelijkheid. Een vrije trap van Gijs Smal ging door de benen van Cukaricki-speler Mohamed Badamosi, waarna Robin Pröpper bij de tweede paal de bal binnen gleed: 1-1.

Vervolgens liet Twente, net als een week geleden in Belgrado, zien dat het een klasse beter is. De thuisploeg creëerde een handvol grote kansen. Michel Vlap en Daan Rots lieten de eerste van die mogelijkheden nog liggen. In de 34ste minuut viel de onvermijdelijke 2-1. Rots gaf de bal vanaf rechts voor en voor Vlap was het een koud kunstje om raak te koppen.

Bijna was het voor rust al 3-1 geworden, maar Cukaricki-doelman Novak Micovic kon nog net redding brengen op een kopbal van Rots, die in stelling werd gebracht door een fraai wippertje van Michael Sadílek.

Freewheelend naar het einde

In de tweede helft kon Twente de wedstrijd freewheelend uitspelen. Rechtsback Joshua Brenet liet twee aardige kansen onbenut, al moest Unnerstall aan de overkant ook tweemaal een inzet uit de hoek duiken.

De supporters van FC Twente hadden het acht jaar lang zonder Europees voetbal moeten doen

Daar bleef het lange tijd bij wat de kansen betrof. Beide ploegen beseften dat het duel gespeeld was en het tempo daalde behoorlijk.

Het gaf Twente-trainer Ron Jans de mogelijkheid om Anass Salah-Eddine te laten debuteren. De 20-jarige verdediger werd deze zomer overgenomen van Jong Ajax en mocht tien minuten meedoen als invaller.

Een andere invaller, Christos Tzolis, zorgde in de slotfase voor de 3-1 en de 4-1. Een eenvoudig schot van een meter of achttien was de doelman van Cukaricki te machtig. In blessuretijd haalde de Griek verwoestend uit en trof de kruising.