NOS Nieuws

Grote bosbrand in Frankrijk woekert door, 1500 brandweerlieden bestrijden vuur

De grote bosbrand die dinsdag in Zuid-Frankrijk uitbrak, is nog niet onder controle. Het vuur in de buurt van Bordeaux heeft inmiddels 7400 hectare natuurgebied verwoest. Ongeveer 1100 Franse brandweerlieden zijn ter plaatse, en vanuit andere Europese landen zijn er nog 400 onderweg.

Er zijn nog geen doden gevallen. Tot nu toe raakten drie brandweerlieden gewond, van wie één ernstig. Tienduizend mensen, onder wie vakantiegangers, zijn geëvacueerd. In de gemeente Bélin-Béliet zijn zestien woonhuizen afgebrand.

De brand woedt in de departementen Landes en Gironde, waar vorige maand ook al een grote bosbrand was. Door harde wind en droogte is het vuur lastig te bestrijden. Wegens de hoge temperaturen, die zeker tot zaterdag aanhouden, zeggen lokale autoriteiten dat er de komende dagen "een zeer hoog risico blijft op het uitbreken van meer branden".

Op foto's is de schade te zien in gebieden die door de brand zijn getroffen:

De Franse premier Elisabeth Borne is afgereisd naar het gebied. Ze zegt dat Frankrijk "nog nooit eerder zoveel luchtvoertuigen heeft ingezet om een brand te blussen". De Franse overheid heeft alle bedrijven opgeroepen vrij te geven aan werknemers die als brandweervrijwilliger staan ingeschreven, zodat ze ook kunnen komen helpen.

Ook heeft Frankrijk de hulp ingeschakeld van de Europese Unie. Extra brandweerteams zijn onderweg vanuit Griekenland, Duitsland, Polen, Oostenrijk en Roemenië. Ook blusvliegtuigen uit Italië, Griekenland, en Zweden komen te hulp. Op Twitter zegt president Macron dat "de Europese solidariteit aan het werk is!"

Het Poolse Ministerie van Binnenlandse Zaken deelde de volgende video van het Poolse brandweerteam dat gaat helpen:

Sinds gisteren is de snelweg A63, tussen Bordeaux en de Spaanse grens, wegens rookontwikkeling afgesloten. Automobilisten die door het zuidwesten van Frankrijk richting Spanje reizen, of juist naar het noorden, moeten flink omrijden.

Brandstichting

De Franse minister van Binnenlandse Zaken. Gérald Darmanin, vermoedt dat er brandstichting in het spel is. Hij zegt dat in de regio Landiras de "korte afstanden tussen de beginpunten van de branden zeer ongewoon zijn."

Eerder deze maand concludeerde een onderzoeksrapport van de Franse senaat dat bosbranden mede ontstaan doordat mensen zich niet aan de regels houden. In risicogebieden moeten mensen in een straal van 50 meter rond hun huis struiken en bosjes weghalen, maar dat doet lang niet iedereen. Branden kunnen zich daardoor sneller verspreiden.

Volgens het Europese informatiecentrum voor bosbranden is in Frankrijk dit jaar tot nu toe bijna 60.000 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan. Zo veel schade is niet eerder gemeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl