AFP
NOS Sport

Serena Williams gaat stoppen en hint op afscheid na US Open: 'Aftellen is begonnen'

Stopt Serena Williams na de US Open met tennissen? In een emotionele monoloog in tijdschrift Vogue hint de 23-voudig grandslamwinnares er wel op. Een keihard afscheid kondigt de Amerikaanse niet aan, maar: "Ik wil jullie vertellen dat ik evolueer, weg van tennis, naar andere dingen die belangrijk voor me zijn."

"Ik heb nooit van het woord pensioen gehouden", schrijft Williams in het septembernummer van het modetijdschrift. "Ik ga eerlijk zijn. Er is geen blijdschap voor mij rond dit onderwerp. Ik voel veel pijn. Ik haat het dat ik op dit punt sta. Ik wil niet dat het voorbij is, maar tegelijkertijd ben ik klaar voor wat komen gaat."

"Ik weet niet hoe ik naar dit magazine kan kijken als het uitkomt, wetende dat het het einde is van een verhaal dat begon in Compton, Californië, met een klein zwart meisje dat gewoon wilde tennissen."

Waar en wanneer Williams haar laatste wedstrijd zal spelen, blijft onduidelijk. Op Instagram schept ze iets meer helderheid: "Er komt een moment in je leven waarop je moet beslissen een andere weg in te slaan. Dat is altijd lastig als je ergens van houdt. Mijn god, wat houd ik van tennis. Maar het aftellen is nu begonnen. Ik ga genieten van de komende weken."

Momenteel speelt Williams in Toronto een sterk bezet WTA-toernooi, een van de voorbereidingstoernooien op de US Open, dat op 29 augustus begint. Daar zou het afscheid plaats kunnen vinden. Al is deelname van Williams aan het Amerikaanse grandslamtoernooi nog niet bevestigd.

In de eerste ronde in Toronto knokte ze maandag wel als vanouds en won, voor het eerst in een jaar tijd. Na haar partij 'grapte' ze al over een naderend einde van haar carrière: "Er is licht aan het eind van de tunnel".

Williams cryptisch na eerste zege sinds rentree: 'Licht aan einde tunnel'

Afscheid nemen, valt de tennisster zwaar, zo valt te lezen in het openhartige verhaal in Vogue. De kans op een vaarwel buiten de spotlights is ook nog een optie. "Ik zoek niet een ceremonieel laatste on-court afscheid", schrijft ze. "Ik ben heel slecht in vaarwel zeggen, de slechtste van de wereld."

"Ik ben terughoudend geweest om toe te geven dat ik verder moet van het tennissen. Alexis, mijn man, en ik praatten er nooit over, het was een taboe. Zelfs met mijn moeder en vader kan ik er niet over praten. Alleen met de therapeut." Toch blijkt nu het moment aangebroken dat Williams er klaar voor is te zeggen dat het einde nadert.

Geen 24ste grandslamtitel?

Wat ergens toch blijft knagen bij Williams is het net niet evenaren van Margaret Courts record van 24 grandslamtitels. Williams komt er nog één tekort. In juni maakte Williams, die deze maand 41 wordt, op Wimbledon na een jaar afwezigheid haar comeback. Op de US Open zou het kunnen, maar wegens gebrek aan wedstrijdritme is de 24ste titel ver weg.

Williams comeback is van korte duur, want, zegt ze: "Ik moet nu kiezen tussen uitbreiden van mijn tennisresumé en het uitbreiden van een familie. Ik kies het laatste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl