Pro Shots
NOS Voetbal

Hamstra beleeft drukste transferzomer sinds tijden bij Ajax: 'Moet geen patroon zijn'

Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar kregen deze zomer de kans om zich te bewijzen als geschikt duo om het technisch beleid van Ajax te bepalen. Of ze daarin geslaagd zijn, weten we aan het einde van het seizoen, maar één ding is zeker: het werd de drukste transferzomer sinds tijden.

Niet helemaal de bedoeling, volgens Hamstra. "Dit moet geen patroon zijn. Dit is echt een incident."

De technisch directeur is aan het woord vlak voor de gewonnen wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Hij heeft een roerige zomer achter de rug waarin hij nu al meer dan 85 miljoen uitgaf aan nieuwe spelers. Een record.

Hamstra over drukke transferzomer: 'Moet geen patroon zijn, dit is echt een incident'

"Dit is een window waarin acht, negen spelers weggegaan zijn. Dat is niet normaal bij Ajax. Daar moet je dan adequaat op handelen. Als dit een patroon wordt dan is het een ander verhaal. Maar dit is gewoon een window dat zo loopt", legt Hamstra uit.

In tegenstelling tot vorig seizoen zag Ajax inderdaad meer basisspelers dan ooit vertrekken. Noussair Mazraoui, Ryan Gravenberch, Sébastien Haller, Nicolás Tagliafico en Lisandro Martínez; allemaal kozen ze ervoor om een stap naar het buitenland te maken. Opbrengst: 112 miljoen euro.

"Natuurlijk heeft het een aantal oorzaken dat er zoveel spelers zijn vertrokken. Een aantal is transfervrij vertrokken met aflopende contracten. Jongens als Sébastien (Haller red.) en Lisandro (Martínez red.) wilden een volgende stap maken."

"In dat opzicht is het een behoorlijk drukke window geweest. Gelukkig hebben we adequaat kunnen handelen."

NOS
Belangrijkste vertrokken spelers

Wat heet. De eerste daad van Hamstra was gelijk een essentiële: het aanstellen van de nieuwe trainer Alfred Schreuder na het vertrek van Erik ten Hag. Daarna vond aanvaller Steven Bergwijn na lange onderhandelingen met Tottenham Hotspur voor een recordbedrag eindelijk de weg naar Amsterdam.

Enorme bedragen

Ook voor de aankopen Calvin Bassey, Owen Wijndal en Brian Brobbey werd flink de portemonnee getrokken. Kunnen we bij het duo Hamstra/Huntelaar vaker dit soort enorme bedragen verwachten?

"Nee, daar gaan we niet van uit, dat is niet de bedoeling. In dat opzicht is het beleid niet anders dan anders en zullen we het net zo doen zoals we het de afgelopen jaren gedaan hebben."

NOS
Belangrijkste aankopen

Met nog drie weken tot het sluiten van de transfermarkt lijkt Ajax klaar voor deze zomer. Eerder deze week werd met de boomlange spits Lorenzo Lucca de gewenste targetman verwelkomd en de Mexicaanse rechtsback Jorge Sánchez stapte zondag op het vliegtuig om zijn handtekening te zetten in Amsterdam.

"Op dit moment zijn we vooral aan het kijken naar jongens die iets minder perspectief hebben en die een volgende stap kunnen maken. De window is natuurlijk nog niet helemaal voorbij, maar ik verwacht vooral nog uitgaande transfers."

Ajax moet namelijk eerst nog af van een aantal overbodige spelers. Zo werd aanvaller Mohamed Daramy al verhuurd aan Kopenhagen, maar ook Kik Pierie, Lisandro Magallán en Sean Klaiber lijken Ajax te mogen verlaten.

Schuurs

En Perr Schuurs? "Perr wil graag meer spelen en hij speelt vandaag. We weten allemaal de kwaliteiten van Perr. Iedereen is hartstikke tevreden over hem. Op dit moment hebben we hem hartstikke nodig."

De eerste officiële duels, met PSV in de Johan Cruijff Schaal en Fortuna Sittard in de eredivisie, maakten duidelijk dat Ajax voorin vooral luxeproblemen heeft. Achterin bleken de Amsterdammers kwetsbaar. Heeft Ajax zich niet verkeken op de sterkte van de achterhoede?

Pro Shots
Perr Schuurs speelde een ongelukkige wedstrijd tegen Fortuna Sittard en werd in de rust gewisseld

"Bassey was er vorige week nog niet bij. We hebben ook gezegd dat we nog een verdediger tekortkomen, dus die (Sánchez red.) is onderweg. Dat hebben we ook wel gezien. Aan de andere kant heb je dan zeven goede verdedigers. Dus het is niet zo dat er al na een week een stop in de dijk moet."

Geen rugnummer Ihattaren

Deze week werden de rugnummers bekendgemaakt bij Ajax en een opvallende naam die ontbrak was die van Mohamed Ihattaren. De middenvelder keerde afgelopen week na een onrustige periode terug op het trainingsveld, maar het is nog niet duidelijk hoe zijn toekomst er nu uitziet bij Ajax.

"Volgens mij zijn we heel duidelijk geweest in het statement deze week. Hij is individueel weer begonnen en we gaan deze week kijken hoe dat een vervolg krijgt."

"We zitten deze week met Mo zelf. Dat is een open gesprek en daarin gaan we kijken hoe we samen verdergaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl