Associated Press
NOS NieuwsAangepast

Israël en Islamitische Jihad sluiten wapenstilstand na drie dagen strijd

Na drie dragen strijd is gisteravond 22.30 uur (Nederlandse tijd) een wapenstilstand ingegaan tussen Israël en Palestijnse strijders van Islamitische Jihad. Egyptische bemiddelaars slaagden er gistermiddag in om beide partijen ertoe te bewegen de wapens neer te leggen. Het lijkt erop dat het vannacht rustig is gebleven.

Eerder meldden onbevestigde bronnen dat het bestand gisteren om 19.00 uur zou ingaan, maar rond dat tijdstip vuurde Islamitische Jihad nog raketten af richting het zuiden van Israël en Tel Aviv, en nam Israël doelen op de Gazastrook onder vuur. Dat duurde zelfs nog tot vlak na het tijdstip van 22.30 uur.

Na de laatste explosies vierden Palestijnen in de Gazastrook feest:

Palestijnen in Gaza blij met staakt het vuren

Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn 44 Palestijnse strijders en burgers gedood, onder wie vijftien kinderen, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie. Er wordt gesproken over meer dan 300 gewonden aan Palestijnse zijde.

Ruim twintig Israëliërs zijn gewond geraakt door raketaanvallen van Islamitische Jihad.

Duizenden bij begrafenis commandant

Zaterdag- op zondagnacht werd opnieuw een hooggeplaatste commandant van deze strijdgroep gedood door het Israëlische leger. Duizenden mensen waren gisteren aanwezig bij zijn begrafenis, en die van andere dodelijke slachtoffers.

Volgens de Israëlische lezing zijn nu alle belangrijke leidinggevenden van de terreurorganisatie uitgeschakeld. De doelen van de militaire operatie zijn volgens de Israëlische veiligheidsdienst bereikt, melden media in Israël.

Het geweld begon op vrijdag met de liquidatie van een commandant van Islamitische Jihad door het Israëlische leger. De groepering zegt honderden raketten te hebben gelanceerd. Het overgrote deel daarvan is onderschept door de Israëlische luchtafweer.

Situatie in Gaza

De gewelduitbarsting van de afgelopen dagen is de grootste in ruim een jaar tijd. Tijdens een korte oorlog in mei 2021 kwamen in twee weken tijd zo'n 260 Palestijnen om het leven. Aan Israëlische zijde vielen toen veertien doden.

Palestijnse burgers in de Gazastrook leven in een benarde situatie. Sinds Hamas vijftien jaar geleden aan de macht kwam, hebben Israël en Egypte een blokkade van het gebied ingesteld. De Gazastrook heeft de oppervlakte van ruim twee keer het eiland Texel en telt ruim 2 miljoen inwoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl